aug
31
2018

Grenskantoor

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In Zwartemeer word volgend weekend het voormalig grenskantoor aan de Eemslandweg 133 weer in functie gesteld. Dan is ook de bekende slagboom bij de grens met Duitsland weer terug van weggeweest. Het is een ludieke actie in het kader van Nationale Monumentendag.
Vroeger, toen de Muur nog stond en Duitsland uit twee landen bestond, waren grenskantoren een dagelijkse praktijk. De Grensovergang Helmstedt-Marienborn was zo’n grenspost, waar verkeer van West-Duitsland en West-Berlijn passeerde. Wie de grens tussen West- en Oost-Duitsland passeerde om naar West-Berlijn te gaan, werd staande gehouden.
Het nummerbord van de auto werd door de douaniers doorgebeld naar hun collega’s bij de grensovergang van Oost- naar West-Berlijn. De afstand van 170 kilometer door communistisch Duitsland werd in een bepaalde tijd afgelegd – wie langer over de route deed, was verdacht, want wat deed je in de extra ‘reistijd’?
Deze praktijken zullen niet gebeuren tijdens Nationale Monumentendag. Geen nummerborden worden doorgebeld. Geen wantrouwen over je langere reistijd, extra tijd dat gebruikt zou kunnen worden voor smokkelen of een verkeerde ideologie droppen.
Voorbijgangers die zich bij de slagboom bevinden lopen kans om uitgenodigd te worden voor een kopje koffie of thee. Dat is een stuk vriendelijker.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.