feb
13
2016

Haïti

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het rommelt in politiek Haïti. De termijn van huidig president Michel Martelly liep afgelopen zondag af. De verkiezingen voor een opvolger zijn uitgesteld vanwege de onrust die is ontstaan doordat de enige oppositiekandidaat had geklaagd dat de regeringskandidaat werd bevoordeeld. De verkiezingen staan nu gepland voor 24 april. Wie de huidige interim-president is, is niet duidelijk.
En dat is typerend voor het land, want wat is er wel duidelijk? Haïti is een land van staatsgrepen en dictators. Haïti is een voorbeeld van een mislukte staat, waarin de overheid maar een kleine rol speelt en niet het volledige grondgebied onder controle heeft. De overheid is inefficiënt en grotendeels corrupt. Na de zware aardbeving in 2010 werden presidentsverkiezingen gehouden, waarbij Martelly als winnaar uit de bus kwam. Martelly is van oorsprong muzikant.
Eén van de kandidaat-uitdagers van in 2010, was rapper Wyclef Jean. Wyclef mocht uiteindelijk niet meedoen, omdat hij niet voldeed aan de eisen voor het presidentschap: hij woonde minder dan vijf jaar aaneengesloten in Haïti, hij woonde en werkte in de Verenigde Staten. Mogelijk maakt Wyclef nu meer kans, want de eisen voor ‘President 2016’ zijn soepel: Als je in Haïti woont, geen strafblad hebt en 35 jaar of ouder bent dan maak je al een goede kans om mee te mogen doen met de verkiezingen.
Ik kende Wyclef Jean vanwege één singel. In 1998 maakte hij een remix van Another One Bites The Dust, de grootste hit van de Britse popgroep Queen in de VS. De rapper bewerkte het nummer voor de film Small Soldiers en kreeg ook nog hulp van Pras Michel en Free.
Een rapper als president. Dat zouden mooie persconferenties zijn geweest. Nu maar even afwachten of Wyclef opnieuw een poging doet naar het presidentschap. Later dit voorjaar weten we meer.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.