okt
31
2019

Halloween

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Met welk gevoel stond Maarten Luther die woensdag in oktober op? 31 oktober 1517 stond misschien wel in zijn monnikenagenda omcirkeld. Die dag timmerde de augustijner monnik zijn beroemde 95 stellingen op de deur van de Universiteit van Wittenberg. Dit was het begin van de Reformatie, een van de grootse schisma’s in de christelijke kerk.
Twee jaar geleden werd deze daad van verzet herdacht in het Lutherjaar; maar dat is aan veel mensen voorbij gegaan. Tegenwoordig is 31 oktober vooral de dag van Halloween. Luther draait zich om in zijn graf. Zijn 95 stellingen waren niet bedoeld als nieuwe feestdag, maar een manier om de kerk ter vernieuwen. Dat vijf eeuwen later de westerse wereld totaal niets met die kerk te maken heeft of wil hebben, is dan weer het uiterste.
In 1964 gaf Bob Dylan een optreden in het Philharmonic Hall in Manhattan. Dat optreden was 31 oktober van dat jaar. De jonge zanger, toen 23 lentes, speelde met het publiek. Interactie was merkbaar. Het publiek hielp de jongen af en toe met zijn teksten. En het was het optreden waarin Dylan tegen het publiek zegt: Don’t let that scare you. It’s just Halloween. I have my Bob Dylan mask on. I’m masquerading ha ha.
Maar ook dat heeft niets met Hervormingsdag te maken.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.