mei
30
2019

Hamburger

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Zesenvijftig jaar geleden gaf president John F. Kennedy een toespraak in West-Berlijn. Hij onderstreepte de steun van de Verenigde Staten aan West-Berlijn, en dit 22 maanden nadat de communistische DDR, een satellietstaat van de Sovjet-Unie, de Berlijnse Muur gebouwd had. Voor het West-Berlijnse stadhuis op de Rudolph-Wilde-Platz, een West-Duitse enclave in het communistische DDR, sprak de president 150.000 mensen toe met de woorden:
“Tweeduizend jaar geleden waren de meest trotse woorden ‘civis Romanus sum’ (Ik ben een Romeins burger). Vandaag, in de wereld van vrijheid, is de meest trotse leuze ‘Ich bin ein Berliner’ … Alle vrije mensen, waar ze ook leven, zijn burgers van Berlijn, en dus ben ik, als vrij man, er trots op te kunnen zeggen ‘Ich bin ein Berliner’!”
Legendarische woorden. Kennedy zou zijn tolk Robert H. Lochner hebben gevraagd “I am a Berliner” te vertalen toen ze de trap naar het Rathaus Schöneberg opliepen. Met Lochners hulp oefende Kennedy de woorden in het kantoor van de burgemeester Willy Brandt, met in zijn hand de fonetische spelling. Het originele manuscript van de toespraak is opgeslagen in de National Archives and Records Administration.
Het apocriefe verhaal gaat dat jaren later president Ronald Reagan de Duitse havenstad Hamburg bezocht. Hij wilde zijn vermoorde voorganger evenaren door ook in het Duits het publiek toe te spreken. In Reagans versie zou het “Ich bin ein Hamburger” worden – een scheldwoord (of een geuzennaam?) voor iemand uit het land van Coca-Cola.
Ik moest hier aan denken, toen ik deze week via DHL de kaartjes binnen kreeg voor een concert van Bob Dylan. Hij treedt vrijdag 5 juli op in Barclaycard Arena in Hamburg, een multifunctionele arena dat ruimte biedt aan maximaal 16.000 toeschouwers. Maar Dylan houdt geen toespraken.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.