okt
29
2022

Hannah Goslar overleden

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Hannah Elisabeth Pick-Goslar, de beste vriendin van Anne Frank, is vandaag overleden. Ze werd 93 jaar.
De joodse Goslar werd in Duitsland geboren, maar emigreerde met de rest van de familie naar Amsterdam na de machtsovername in 1933 door de nazi’s. Hier leerde Goslar Anne Frank kennen. Ze gingen samen naar school. Frank noemt Goslar in haar dagboek ‘Hanneli’.
Toen de familie Frank in 1942 moest onderduiken verloren de twee meisjes elkaar uit het oog. Een jaar later werd Goslar met haar vader, jongere zus en grootouders door de Gestapo, de geheime Duitse politie, gearresteerd en naar concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd. Daar trof ze Anne Frank in 1945, kort voor Annes dood. Uiteindelijk overleefden Goslar en haar zus als enigen van hun familie de oorlog.
In 1947 vertrok Goslar naar het toenmalig Palestina en werd verpleegkundige. Ze kreeg daar met haar man, Walter Pick, twee kinderen.

Films gebaseerd op Goslar
De film Mijn Beste Vriendin Anne Frank is gebaseerd op het leven van Goslar. Vorig jaar won de film de Gouden Film Award op het Nederlands Film Festival. Goslar was te zien in de documentaire De laatste zeven maanden van Anne Frank. Deze ontving een International Emmy Award.
De Anne Frank Stichting schrijft in een in memoriam op hun website dat Goslar veel heeft betekend voor de Anne Frank Stichting: “We konden altijd een beroep op haar doen”. De laatste keer dat Hannah Goslar in het Anne Frank Huis was, was in oktober 2012.
Goslar wordt in Jeruzalem, de stad waar ze woonde, begraven.

Bron: NOS
Zie ook Nu.nl

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.