feb
20
2016

Harm Smeenge

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Voor een afspraak moest ik in Meppel zijn. Ik reisde met het openbaar vervoer, de locatie van de afspraak was op loopafstand van het station. De wandeltocht leidde me onder meer langs het Wilhelminapark, vernoemd naar onze voormalige vorstin en ‘moeder des vaderlands’. Het park is opgesierd met een beeld voor Harm Smeenge, een liberaal politicus. Ik zou het bij deze constatering gelaten kunnen hebben, ware het niet dat ik “iets” heb met de geboren Drent.
In Zwolle, mijn studiestad, woonde ik op kamers op de Harm Smeengekade. Twee jaar lang vertoefde ik aldaar, volgde ik de tweede helft van mijn studie en studeerde ik af. Nog steeds rij ik met plezier langs de flat, wat in het verleden een verzorgingshuis is geweest.
Smeenge was als afgevaardigde voor Meppel pleitbezorger voor de belangen van de binnenschippers, waarvoor hij ook opkwam als voorzitter van de schippersvereniging Schuttevaer. En hij was de grootvader van senator Harm van Riel. Bij zijn overlijden werd Smeenge door veel dagbladen ‘een nationale figuur’ genoemd.
De website Bezienswaardigheden Meppel meldt over het standbeeld van Smeenge: “Het monument is ter nagedachtenis aan de politicus Harm Smeenge die in 1935 is overleden. Het monument is gemaakt van baksteen, brons en natuursteen. De kunstenaar van het beeld is S. de Clerq. Het beeld is gemaakt in het jaar 1938. Het materiaal wat er gebruikt is steen en koper.”
Wat een eer dus om te wonen aan de kade met zijn naam. Maar ook een plezier om in Meppel bij geval zijn standbeeld te ontdekken.

DR08ac DR08ac-2

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.