apr
24
2014

Hartong

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Ik ben een beetje in de war, vandaag. En dat komt door een interview van PVV Europarlementariër Lucas Hartong, in de Volkskrant. Hij stopt als Europees politicus na de verkiezingen van 24 mei aanstaande. In het interview noemt Hartong drie redenen.
De eerste reden is de Europese samenwerking van de PVV met onder meer de FPÖ uit Oostenrijk (van wijlen Jörg Haider), het Franse Front National van Jean-Marie Le Pen en het Vlaams Belang van Filip Dewinter. “Het Vlaams Belang, dat zijn fatsoenlijke mensen. Marine Le Pen is ook fatsoenlijk. Maar papa Le Pen heeft echt heel verkeerde dingen gezegd en gedaan. En de FPÖ – ik heb er grote vraagtekens bij. Dat zijn foute figuren.”
Reden twee: het werk voor de PVV begon steeds meer Hartongs privéleven te raken. ‘Hij kreeg vragen waar hij geen antwoorden meer op had. Werd uitgemaakt voor racist. “Ik moet me continue verdedigen.”’
Als derde reden: “Hoe hard je ook werkt, er is nauwelijks tegen die overmacht op te boksen.” Zijn Brusselse jaren hebben hem geleerd dat de Europese Unie een ‘supertanker’ is, ‘niet meer bij te sturen’, en elke dag raakte hij overtuigder ‘dat we er zo snel mogelijk uit moeten stappen’.
Dit is nog allemaal te volgen. Maar het wordt opmerkelijker aan het einde van het interview. Ik citeer:
‘Lucas Hartong is gelovig (‘evangelisch’, zegt hij) en woont op Goeree-Overvlakkee. Studeerde theologie aan de Christelijke Hogeschool in Ede, werkte als radiomaker in Hilversum en op Aruba, waar hij correspondent was voor Tijdsein Radio van de EO. Terug in Nederland was hij kort actief voor de LPF van Pim Fortuyn, richtte een eigen partij op (Democratisch Platform Nederland), en haakte vervolgens aan bij Wilders.
Het maakt hem een vertegenwoordiger van de christelijke bloedgroep in de PVV, waarvan een aantal (Marcial Hernandenz, Chris van der Helm, Otto van der Galiën) de partij al eerder de rug toekeerden. “Ik probeer de christelijke principes te vertalen in mijn dagelijkse werk.” En ook dat is, zij het in mindere mate, een reden geweest zich terug te trekken. “Dat speelt ook wel een beetje mee.”
De christelijke levensovertuiging, zegt hij, “houdt in dat je respect hebt voor ieder individueel mens. Ik heb intensief contact met een paar ex-moslimvrouwen, die uit het ideologische systeem van de islam zijn gestapt. Dat is me binnen de kerken en de PVV wel eens kwalijk genomen. Waarom zou ik me bekommeren om ex-moslima’s? Ik heb de ideologische strijd tegen de islam altijd hartgrondig gesteund. Maar de moslim als mens heb ik lief. Dat klinkt dubbel en spanningsvol, maar het is zo. Ik ben een bestrijder van de vreselijke ideologie van de islam, maar niet van de gewone moslim.”’
Opmerkelijk. Want Hartong blijft PVV’er, ondanks het beëindigen van zijn actieve politieke inzet. De PVV is toch zijn partij. Ik vind het opmerkelijk dat je als overtuigd christen je aansluit bij een politieke partij, die groepen mensen uitsluit op basis van hun afkomst. Dat Wilders zijn Marokkanen-uitspraak heeft ‘genuanceerd’, doet daar niets aan af. Criminelen terugsturen maakt hen in hun moederland niet tot voorbeeldige mensen. Criminaliteit moet je oplossen, niet terugsturen.
Maar misschien klink ik wel ouderwets.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.