sep
21
2016

Harvest

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

En dan is het plotseling zover: het is herfst. Al eerder heb ik de link uitgelegd tussen dit jaargetijde en de grandioze elpee Harvest van Neil Young. Van ‘herfst’ via ‘haarfst’ naar ‘harvest’ is een kleine stap. In de herfst nadenken over de ‘oogst van dizze dag’, waarom ook niet? Waarbij opgetekend, dat deze dag breder kan worden opgevat van 21 september. En dat oogst meer is dan wat je van het land haalt.
De elpee Harvest verscheen in 1972, met als begeleidingsband niet The Crazy Horse of vrienden van de gelegenheidsformatie Crosby, Stills & Nash (& Young). Nee, voor het vierde studioalbum van de langharige Canadees, werd de gitaarvirtuoos begeleid door The Stray Gators, een muzikantencollectief bestaande uit Jack Nitzsche (piano), Ben Keith (steelgitaar), Tim Drummond (basgitaar) en Kenny Buttrey (drums). Nitzsche, familie van Friedrich? En die Tim Drummond, een decennium later speelde hij op Saved, de tweede gospelplaat van Dylan.
In 1973 begeleidde The Stray Gators Young ook op de Time Fades Away-tournee. De groep viel uit elkaar toen Young een abrupt einde maakte aan de tournee, maar individueel bleven zij zijn werk ondersteunen. Waarvan akte.
Herfst dus. De dagen worden merkbaar korter. Nadat mij al eerder was opgevallen, dat de avonden steeds vroeger invallen, viel het me vanmorgen op dat de zon ’s ochtends langer op zich laat wachten. Het is nog maar het begin van de herfst, over een paar weken heb je het idee dat de zon zich werkelijk heeft verstopt.
Ik verheug me op de korte dagen. Het feit dat je ’s avonds in het donker naar huis fietst en je beseft dat je nog een avond voor de boeg hebt – je hoeft niet met het invallen van het duister naar bed. De avonden bieden een goede gelegenheid om weer eens een goed boek te lezen of een goede plaat op te zetten.Harvest van Neil Young, bijvoorbeeld.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.