feb
01
2017

Heimwee naar Nederland #5

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Een nieuwe maand, tijd voor weer een rondje langs de velden. Want Nederland is groots in het benoemen van straten, wegen en hofjes. Naar verluidt heeft ons land als een van de beste landen ter wereld de straten in kaart gebracht. Letterlijk. Met als resultaat mooie straatnamen.
Allereerst naar Amstelveen. De Jonge Gerard is zo’n straatnaam. De Jonge Gerard, is er dan ook een Oude Gerard? Wie was die jonge Gerard? Even verderop heb je de Jacob de Graeflaan. Jakob Dircksz de Graeff (Emden, 1569/1571 – Amsterdam, 6 oktober 1638), vrijheer van de heerlijkheid van Zuid-Polsbroek, was regent en burgemeester van Amsterdam.
In Harderwijk ligt de Vanenburgerhout, ongetwijfeld vernoemd naar Kasteel De Vanenburg, een 17e-eeuwse buitenplaats in Putten. In Amsterdam ligt de Theophile de Bockstraat, verwijzend naar de Nederlandse kunstschilder Théophile Emile Achille de Bock. Door naar Gorinchem, de Hendrik Verschuringstraat – hij was schilder van landschappen. In Nieuwekerk aan den IJssel ligt de Ir. Leemansstraat, hij was waterstaatkundige, die het tot hoofdinspecteur-generaal van Rijkswaterstaat bracht. Werd in 1910 tot staatsraad in buitengewone dienst benoemd. Was in 1878 belast met het werk aan de Nieuwe Waterweg van Rotterdam naar de Noordzee.
In Nijmegen kun je de Oude Nonnendaalseweg over. Heiloo kent de Baetenburg (mooi, die ‘ae’!). En in de stad Utrecht is de Van ‘s-Gravensandestraat, verwijzend naar Willem Jacob ’s Gravesande.
Tot zover, vooralsnog.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.