jan
27
2019

Herdenking Sjoa

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Vandaag, op de dag van de Nationale Holocaust Herdenking, dat samenvalt met de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Dat is bij geval zo. De nationale herdenking is namelijk altijd de laatste zondag van januari, de International Holocaust Remembrance Day is altijd 27 januari.
Dat is namelijk de dagdatum in 1945 dat het Rode Leger uit Moskou de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijdden.
En soms vallen die twee herdenkingen dus samen.
In het Amsterdamse Holocaust Museum in oprichting wordt vandaag de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945 geopend. Foto’s laten daar zien hoe het proces van isoleren van de Joden tot de vernietiging in de kampen zich in slechts enkele jaren tijd voltrok.
De Holocaust is nog steeds een teer punt. Het aantal overlevenden neemt af. Het complotdenken rondom de vernietiging van de Joden neemt toe. De ontkenningen van deze gruweldaden nemen hand in hand toe. Een op de twintig Britten gelooft niet dat de Holocaust heeft plaatsgevonden. Ongeveer 8 procent van de meer dan tweeduizend ondervraagden is van mening dat de genocide overdreven wordt. Ongeveer de helft van de ondervraagden weet niet hoeveel mensen in de concentratiekampen om het leven zijn gekomen. Een op de vijf Britten schat het aantal vermoorde Joden op minder dan twee miljoen. In totaal zijn zes miljoen Joden vermoord tijdens de Holocaust.
Opdat we niet vergeten. Dat zal ik niet doen. Vandaag grijp ik maar naar mijn boekenkast met oorlogsboeken. Ik blader door de transportlijsten naar Sobibor, samengesteld door Jules Schelvis, die zelf dit nazi-vernietigingskamp heeft overleefd.
En ik pak In Memoriam, Kinderkroniek, Sterrenlied en Rapenburgerstraat 1940-1945 van chroniqueur Guus Luijters. Om zo een bijdrage te leveren aan het averechtse effect van de bedoeling van de nazi’s. Met de endlösung zou elke verwijzing naar Joden, Roma en Sinti moeten verdwijnen, alsof ze nooit bestaan hebben. Maar helaas, we hebben de namen en hun geboortedata.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.