nov
05
2019

Herdenkingen

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Vorige week was het een drukke week. Vol met herdenkingen. Dat begon donderdag al met de herdenking van Hervormingsdag. Die dag was het 502 jaar geleden dat de augustijner monnik Maarten Luther zijn beroemde 95 stellingen timmerde aan de deur van de Universiteit van Wittenberg.
Een dag later was het Allerheiligen, weer een nachtje later volgde Allerzielen. Met natuurlijk de vijftiende sterfdag van Theo van Gogh; de columnist en filmmaker werd de ochtend van 2 november 2004 vermoord door Mohammed Bouyeri.
Vrijdag was het ook de dag van “de persconferentie”. Maandag 1 november 1999 gaf Doe Maar een persconferentie, waarin de vier mannen aangaven nog één keer bij elkaar te komen. Met twee optredens in Ahoy en een reünie-album. Die optredens werden in totaal zestien. Het aantal reünies en comebacks zit inmiddels op de helft.
Verantwoordelijk voor die reünie, vijftien jaar na het afscheid in 1984, is de Zeeuwse formatie BLØF.
Aan het einde van de jaren 90 organiseerde sigarettenmerk Marlboro de zogenoemde Marlboro Flashbacks Tour, waarbij bekende Nederlandse bands nummers speelden van andere bekende artiesten. Nadat BLØF-manager Frank van der Meijden de video van het afscheidsconcert van Doe Maar liet zien aan toetsenist Bas Kennis, stelde die voor om Doe Maar te flashbacken. Van der Meijden was indertijd ook de manager van Doe Maar.
In dezelfde jaren verschenen verzamel-cd’s, onder meer onder de titel Nieuw Nederlands Peil. Deze muziekorganisatie verzorgde ook optredens in Ahoy. Zondag 31 oktober 1999 waren Volumia!, BLØF en De Kast van de partij. Tijdens het onderdeel van BLØF werd een gastartiest uitgenodigd om twee nummers mee te spelen. Die gastartiest was Henny Vrienten, de twee nummers waren Is Dit Alles? en Smoorverliefd.
De nummers werden volop meegezongen door het publiek.
Een dag later zaten Vrienten, Ernst Jansz, Jan Pijnenburg en Jan Hendriks aan een tafel, om hun reünie aan te kondigen. Een eenmalige reünie, om het abrupte einde van 1984 minder abrupt te maken.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.