Herdenkingsdag Holocaust 2022
Het is vandaag de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Het Rode Leger bevrijdde 27 januari 1945 het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz.
In het doorgangskamp Westerbork werden tijdens de oorlog 261 huwelijk gesloten. Saskia Aukema stelde het boek Tot de dood ons scheidt samen over die bizarre praktijk. “Het contrast kan niet groter zijn. Een huwelijk associeer je met wit, schoonheid en liefde, en dan het allerergste, een concentratiekamp, duister en vies.”
Het Nationaal Holocaustmuseum heeft donderdag een minitentoonstelling geopend in Leeuwarden. Naast de ingang van parkeergarage Zaailand staat een vitrine met een voorproefje van wat er uiteindelijk in het echte museum te zien zal zijn.
Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is donderdagmiddag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn familie aan De Telegraaf. Max Moszkowicz was een van de bekendste strafpleiters van het land. Geboren in Duitsland, vluchtte hij als 7-jarig jongetje met zijn ouders voor de nazi’s naar Maastricht. In de oorlog werd de familie naar concentratiekampen gestuurd. Max overleefde als enige Auschwitz. De laatste jaren leidde Max Moszkowicz een teruggetrokken bestaan. Hij werd vaak geteisterd door herinneringen aan zijn kamp-verleden.
De Belgische regering heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de nationale spoorwegmaatschappij NMBS bij deportaties in de Tweede Wereldoorlog. Daarmee volgt het land het voorbeeld van Nederland, Frankrijk en Duitsland, die al eerder de rol van hun spoornetwerk onder de loep namen.
Tussen 1942 en 1944 werden vanuit Mechelen meer dan 25.000 Joden en Roma door Belgische treinen en Belgische machinisten naar concentratiekamp Auschwitz getransporteerd.
Het is 77 jaar geleden dat de Russen het kamp Auschwitz hebben bevrijd. Maar vergeten doen we het nooit.
Tags // 1942, 1944, 1945, 27 januari, 27 januari 1945, Auschwitz, België, Belgische regereing, De Telegraaf, doorgangskamp Westerbork, Leeuwarden, Max Moszkowicz, Max Moszkowicz sr., Nationaal Holocaustmuseum, Nationaal Holocaustmuseum Leeuwarden, NMBS, Saskia Aukema, Saskia Aukema - Tot de dood ons scheidt, Tot de dood ons scheidt
Trackback from your site.