aug
24
2016

Herfst

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Met dit weer denk je er misschien helemaal niet aan, maar over vier weken begint volgens de kalender toch werkelijk de herfst. Herfst, een mooi jaargetijde. Het seizoen van het jaar om de oogst binnen te halen. En om te beginnen met het maken van een balans. Herfst en oogst, die twee zaken liggen dichter bij elkaar dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.
Oogsten doen we tegenwoordig het hele jaar. En het zijn vooral de eerstelingen van de oogst, waar we het meest bij stil staan. Maar in de herfst, het najaar, vindt de laatste oogst plaats. Dan zie je ook hoeveel en wat de opbrengst is geweest.
Ook etymologisch liggen de woorden dicht bij elkaar. Herfst is in het Angelsaksisch-Nederlands ‘Haarfst’. Dit dialect-woord heeft veel weg van ‘harvest’, wat een uitstekende elpee is van de Canadese gitaarheld Neil Young. Maar ‘harvest’ is de Engelse variant van ‘Oogst’. En daarmee is de link tussen het najaar en de opbrengst gelegd.
Nog vier weken te gaan, dus. Dan kunnen we de oogst bekijken. Niet te vroeg juichen over wat we nu al bereikt hebben. Laten we wachten tot we leven bij het maanlicht. En laat dit nachtlampje te zijner tijd schijnen over wat we hebben opgebracht.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • 21 september 2016 at 16:38 |

    […] dan is het plotseling zover: het is herfst. Al eerder heb ik de link uitgelegd tussen dit jaargetijde en de grandioze elpee Harvest van Neil Young. Van […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.