aug
05
2016

Herlezen: Angeline van den Berg – Berichten uit de Sierra

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Na acht jaar heb ik het boek ‘Berichten uit de Sierra’ van journaliste Angeline van den Berg herlezen. In 2008 las ik ‘Sierra’ voor het eerst, toen dit boek al een jaar oud was. Ik las het rondom de tweede reünie van Doe Maar in De Kuip – Van den Berg is getrouwd met voormalig Doe Maar-drummer Jan Pijnenburg. Inmiddels zijn we weer een aantal reünies van Neerlands populairste band verder en is Pijnenburg op zijn beurt weer vervangen door zijn voorganger bij de popgroep, René van Collum.
In ‘Sierra’ gaat het weinig over Pijnenburg en nog minder over Doe Maar. Het is vooral het verhaal van een journaliste en haar -in het boek bijna anonieme- partner, die de hectiek van Amsterdam verruilen voor een idyllisch en romantisch boerderijtje in Andalusië, Spanje. De band wordt een enkele keer genoemd, en Pijnenburg speelt een bijrol. Hoewel, in één hoofdstuk krijgt hij toch een hoofdrol, zij het een ongewenste hoofdrol.
Pijnenburg wordt namelijk manisch, een bipolaire stoornis. Het gevolg: himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt beweegt de drummer zich over het Iberisch Schiereiland. Het ene moment is hij leuk, grappig, ad rem, creatief, de koning te rijk. Om het volgende moment maanden lang op de bank te liggen en niet eens de moeite hebben om ook maar op te staan.
Maar medicijnen en het daadwerkelijk opknappen van de ‘cortijo’, de boerderij, blijken hun effect te hebben op de gemoedstoestand van Pijnenburg. Bijna zijdelings wordt vermeld dat hij zijn depressie te boven is gekomen. In ‘Sierra’ wordt eenmaal verhaald van die bipolaire stoornis, althans in grote bewoordingen.
Pijnenburg genezen. Gelukkig.
Hoewel ik me wel heb afgevraagd of Pijnenburg inderdaad volledig genezen is. Na de Doe Maar-concerten in De Kuip, is van Pijnenburg niets meer vernomen. Of het moet via schaduwbandlid Joost Belinfante zijn, die meldde dat de drummer op een hoge berg in Spanje zit en onbereikbaar is. Zou de drummer na die optredens toch weer een terugslag hebben gehad? De band doet er geen uitspraken over.
En de drummer zelf ook niet – de drummer, die het qua gezondheid toch al niet trof. Op weg naar zijn tweede Doe Maar-optreden in ’82, sloeg hij met een auto tegen de boom, brak vrijwel al zijn botten en het was de vraag of hij überhaupt wel weer kon lopen, laat staan drummen.
Ach, dat zijn zo wat gedachten die ik had toen ik het boek van Angeline van den Berg herlas.

N.a.v: Angeline van den Berg – Berichten uit de Sierra; Een nieuw leven in Andalusië, uitgeverij Sirene, eerste druk 2007

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.