aug
25
2020

Herman Verbeek

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Henk Boomker gaat donderdag 3 september bij Boomker Boeken in Haren in gesprek met universitair docent Stefan van der Poel. Onderwerp van gesprek is de Groningse priester, PPR- en GroenLinks- politicus en opiniemaker Herman Verbeek.
Stefan van der Poel is auteur van het maart dit jaar geschreven boek Herman Verbeek (1936-2013): priester, politicus, publicist. Deze biografie omvat bovenal een verslag en analyse van Verbeeks persoonlijke en publieke worsteling.

Vernieuwer binnen de katholieke kerk
Verbeek behoorde binnen de katholieke kerk tot de groep van vernieuwers: zij die de kerk meer bij de tijd en dichter bij de mensen wilden brengen. Zijn politieke loopbaan sloot daar naadloos bij aan. Hij wilde het geloof politiseren en de politiek juist spiritueler maken.

Zelfverkozen eenmansabdij
Zijn verlangen naar gemeenschap en verbondenheid botste echter met een ander diep gekoesterd verlangen: een verlangen naar concentratie en verstilling, naar een monnikenbestaan. Zijn laatste jaren, na het beëindigen van zijn politieke loopbaan in het Europees Parlement, bracht hij dan ook grotendeels in isolement door, binnen de fictieve muren van een zelfverkozen eenmansabdij.
Het gesprek met Stefan van der Poel, docent Eigentijdse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, begint om 20.00 uur. Entree: gratis. Aanmelden is verplicht.

Bron: Groninger Gezinsbode

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.