mei
05
2016

Herstel

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Hoe vaak komt het voor dat een christelijke feestdag samenvalt met een seculiere feestdag? Volgens mij is dat een incidentele gebeurtenis, die beide dagen des te vreugdevoller maakt. Vandaag is het zo’n dubbele feestdag, waarbij Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag samenvallen. Met dank aan de wisselende datum van Hemelvaartsdag.
Toch hebben beide feesten wel iets met elkaar gemeen. Beide feestdagen gaan namelijk over het herstel van het koninkrijk. Bevrijdingsdag geldt als het herstel van het Koninkrijk der Nederlanden. Toenmalig koningin Wilhelmina bevond zich tijdens de bevrijding al in het zuidelijke deel van ons land, waar zij vanaf het najaar van 1944 verbleef – na vier jaren in Londense ballingschap.
Jezus stond op uit de dood, waarna Hij veertig dagen zich vertoonde aan Zijn leerlingen. Na zo’n anderhalve maand steeg Hij ten hemel, om daar als Koning en Hogepriester zijn intrek te nemen aan de rechterhand van de Genadige.
Inmiddels is Wilhelmina niet meer onder ons en is inmiddels de derde generatie na haar op de Nederlandse troon (koning Willem-Alexander). Dat is gelijk ook hét grote verschil tussen het Nederlandse koninkrijk en het rijk van die andere Koning. Onze monarchie is tijdelijk, we zeggen van onze staatsvorm dat het feitelijk een republiek is met één dynastie van staatshoofden. Het staatsbestel van Jezus is eeuwig, het kent geen voorgangers of opvolgers – niet in personen en niet in staatsvormen.
Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag op één dag. Je kunt het slechter treffen.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.