jan
04
2019

Het duel (Tsjechov)

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Jeroen De Man regisseert de eerste toneelbewerking van Tsjechovs enige korte roman uit 1891. Een koortsachtige toneelavond, waarin acht acteurs de strijd om het ‘goede leven’ met een geladen pistool uitvechten. Jacob Derwig en Joris Smit spelen de hoofdrollen in Het duel, een toneelbewerking van Anton Tsjechovs enige korte roman uit 1891.
Lajevski en zijn geliefde Nadezjda zijn twee jaar geleden naar het zuiden gereisd om aan de kust een nieuw leven te beginnen. Zij heeft voor hem haar echtgenoot in Sint-Petersburg in de steek gelaten. Maar nu is hun liefde bekoeld en wordt Lajevski geplaagd door twijfel. In de zomerse hitte lopen de spanningen hoog op. Zeker wanneer bioloog Von Koren (Jacob Derwig) openlijk beweert dat overtollige mensen als Lajevski in het belang van de mensheid moeten worden vernietigd, leidt deze provocatie tot de ultieme ‘survival of the fittest’: een duel op leven en dood.
Klein maar fijn. Dat geldt zeker voor Anton Tsjechovs korte roman Het duel. Leven, dood en liefde: alle grote thema’s uit de wereldliteratuur komen voor in deze parel van de Russische schrijver (1860-1904). Voor het eerst wordt dit spannende verhaal over de dolende dertiger en intellectueel Lajevski in ons land op de bühne gebracht. Joris Smit en Jacob Derwig spelen de hoofdrollen. Wie haalt de trekker over?
In een mondaine badplaats leidt een gemeenschap van Russische kolonisten een bevoorrecht leven te midden van de lokale islamitische bevolking. Eén van hen is de dolende dertiger Lajevski (Joris Smit), die hier naartoe is gevlucht met zijn Nadezjda. Zij heeft voor hem haar man in Sint Petersburg in de steek gelaten. Maar de subtropische hitte, het nietsdoen en de bijtende commentaren van de andere Russen trekken een zware wissel op de relatie van de jonge geliefden. Vooral de rigide bioloog Von Koren (Jacob Derwig) neemt Lajevski scherp de maat: “In het belang van de mensheid en in hun eigen belang moeten dergelijke mensen worden vernietigd.” Von Korens provocaties leiden tot de ultieme ‘survival of the fittest’: een duel op leven en dood.

Tekst: Anton Tsjechov | bewerking: Jacob Derwig en Jeroen De Man | regie: Jeroen De Man | met: Jacqueline Blom, Violet Braeckman, Jacob Derwig, Hein van der Heijden, Rabbi Jallo, Teun Luijkx, Joris Smit en Jaap Spijkers

Website: www.hnt.nl www.toneelgroepoostpool.nl

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.