Het Goede Leven
FRYSLÂN Een bekende titel maakt een nieuw begin. Het Goede Leven is vanaf woensdag een landelijk digitaal platform voor bezinning en verdieping, waarop dagelijks nieuwe bijdragen verschijnen van opiniemakers uit het christelijk-maatschappelijke veld.
Dat is ook goed nieuws voor lezers van het Friesch Dagblad, zegt hoofdredacteur Ria Kraa. Het Goede Leven begon in 2002 als papieren weekblad met een keur aan landelijk relevante stukken uit het Friesch Dagblad. De afgelopen jaren was dat teruggebracht tot een digitale nieuwsbrief. De website die woensdag op het Christelijk-Sociaal Congres in Doorn is gelanceerd, is qua vorm en inhoud een bijna onherkenbare wedergeboorte van die voorgangers. Maar de connectie met het Friesch Dagblad blijft.
Gedachtegoed
“Het Goede Leven staat in de traditie van het christelijk geloof en de christelijk-sociale traditie, net als het Friesch Dagblad,” zegt Kraa. Ook met het nieuwe platform zullen artikelen uit deze krant hun weg naar Het Goede Leven vinden. “We hebben immers een lange en rijke traditie van reflectie op maatschappij en levensbeschouwing. Er staat veel in onze krant dat ook buiten de provinciegrenzen interessant is. Ik verheug me erop dat ons gedachtegoed en onze identiteit op die manier een groter podium kunnen krijgen.”
Aan Het Goede Leven hebben tientallen schrijvers en columnisten zich verbonden. Het Goede Leven brengt dagelijks nieuwe verhalen van een breed palet aan auteurs, van jurist en oud-minister Ernst Hirsch Ballin tot econometriestudent Hajarpi Tamrazyan (bekend van het kerkasiel in Den Haag), van theoloog Erik Borgman tot PKN-scriba René de Reuver, van politica Carla Dik tot moslimtheoloog Mohamed Ajouaou. “Die stukken kunnen ook weer hun weg vinden naar het Friesch Dagblad.”
Nieuw platform
Volgens Kraa is het ambitieuze, nieuwe platform een versterking van het Friesch Dagblad, inhoudelijk en bedrijfsmatig. De titel CW Opinie zal per 1 januari 2020 opgaan in Het Goede Leven. CW Opinie is een tweewekelijks christelijk magazine dat landelijk uitkomt. De redactie werkt al langer samen met het Friesch Dagblad en neemt eigen scribenten en inbreng mee. “We mikken erop om vanaf dat moment naast de dagelijkse webversie ook een papieren editie uit te brengen op maandelijkse basis.”
Kraa benadrukt de verbindende rol die Het Goede Leven krijgt. “Zo willen we tien evenementen per jaar organiseren, verspreid over het land, gericht op ontmoeting, gesprek en actie.”
De eerste is 14 oktober in Amersfoort over ‘het goede leven’, met filosoof Govert Buijs. In november gaat het over ‘vrijheid van onderwijs’ met Erik Borgman en in december over ‘Kerst in tijden van ongeletterdheid’ met Christien Crouwel van de Raad van Kerken.
Groot netwerk
Aandeelhouders en directie van NDC Mediagroep onderstrepen met dit initiatief het belang dat zij hechten aan het Friesch Dagblad en het gedachtegoed dat de krant vertegenwoordigt. “Zij hebben Ruth Peetoom gevraagd om dit als uitgever op poten te zetten. En dat heeft zij in korte tijd voor elkaar gekregen. Zij beschikt over een groot netwerk, niet alleen als oud-voorzitter van het CDA, maar ook als theologe en als iemand die goed thuis is in het hele christelijk-maatschappelijke veld. En ze heeft er alles aan gedaan om op het Christelijk-Sociaal Congres zover te zijn dat het platform van start kan gaan.”
Peetoom strikte klinkende namen, maar ook interessante personen aan het begin van hun maatschappelijke leven. “Uitgangspunt is de overtuiging dat het in de samenleving draait om meer dan geld alleen, meer dan de waan van de dag, meer dan ieder mens afzonderlijk,” aldus Peetoom. Ook de FD-lezer zal gaandeweg dus met verschillende van deze bekende en nieuwe stemmen uit de samenleving kennis kunnen maken.
Het Het Goede Leven is woensdagmiddag gelanceerd op het Christelijk-Sociaal Congres.
Bron: Friesch Dagblad
Tags // Carla Dik, Christelijk-Sociaal Congres, Christelijk-Sociaal Congres Doorn, CSC, Doorn, Erik Borgman, Friesch Dagblad, Het Goede Leven, Mohamed Ajouaou, René de Reuver, Ria Kraa, Ruth Peetoom
Trackback from your site.