nov
03
2017

Het litteken van de dood

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Vorige maand promoveerde Onno Blom op het leven van Jan Wolkers. Het litteken van de dood, zo luidt de dissertatie, waarmee Blom aan de Universiteit Leiden zijn doctorsgraad verwierf. Voor de administratie, Onno’s vader is Johannes Cornelis Hendrik (Hans) Blom, de NIOD-directeur die het tweede kabinet van Wim Kok liet struikelen over “Srebrenica”.
Het litteken van de dood, dus. Interessant is het motto, dat Blom in zijn biografie heeft opgenomen:

We are such stuff
As dreams are made on, and our little life
Is rounded with a sleep

– Shakespeare, The Tempest

The Tempest is het laatste toneelstuk van William Shakespeare. Het hele stuk door heeft Prospero de touwtjes in handen. Hij gedraagt zich als een machtige regisseur die alle gebeurtenissen en alles wat de personages overkomt tot in details regelt. Hij is ook op de hoogte van alle complotten en intriges die de drenkelingen onder elkaar en tegen hem smeden doordat de onzichtbare geest Ariel voor hem spioneert. Op die manier zijn de andere personages, zonder dat ze zich ervan bewust zijn, slechts machteloze marionetten in het spel dat Prospero bedacht heeft.
Nadat zijn broer Antonio hem als rechtmatige hertog van Milaan heeft afgezet, spendeert Prospero al zijn tijd op het eiland om zijn magische kunsten te vervolmaken. Na twaalf jaar studie is hij klaar om zijn vijanden te verslaan en wanneer het lot hun schip tot nabij de kust van het eiland brengt, ontketent Prospero met zijn magie een storm, waaraan het stuk zijn titel ontleent.
En zo hebben een ex-gereformeerde schrijver uit Oegstgeest, Srebrenica en de grootste Engelstalige toneelschrijver, dichter en acteur iéts met elkaar te maken.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.