mrt
12
2018

Het Nederlandse Horloge

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Toen ik een aantal jaar geleden in Auschwitz was, kocht ik in de winkel het boek Het Nederlandse Horloge van Tadeusz Sobolewicz. Deze Pool overleefde zeven concentratiekampen, mede dankzij een horloge dat hij van een Nederlander kreeg. Een boek dat alleen in de winkel bij het voormalige concentratiekamp te verkrijgen is.
Althans, via de officiële verkooppunten. Online plekken als Marktplaats.nl en Boekwinkeltjes.nl bieden ook uitkomst. Ik schreef over dit boek op mijn vorige weblog, waar een anonieme lezer op reageerde. Niet dat ik het boek vergeten ben, maar soms word je weer geattendeerd op een boek door een externe persoon.
Sobolewicz overleefde de concentratiekampen Zawodzie, Auschwitz, Buchenwald, Leipzig, Mülsen, Flossenburg en Regensburg. Hij overleed 28 oktober 2015 op 90-jarige leeftijd.
Waarom ik er nu over schrijf? Vanwege de reactie op het blog. Vanwege het indrukwekkende boek zelf. Vanwege mijn fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog. Maar vooral ook opdat wij niet vergeten.

nnXsLVXC2MWwPX62kDZP

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.