okt
13
2013

Heugste tied veur de blues

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Tien jaar geleden vertrok Daniël Lohues naar Amerika, op zoek naar de bluesmuziek. En vooral: op zoek naar de beloofde muzikanten. Filmmaker Paul Ruven reisde met Lohues mee en maakte de documentaire Heugste Tied Veur De Blues.
Nu, pas tien jaar na de eerste vertoning, heb ik de docu gezien. Ik heb gezien hoe Lohues, in een tuinbroek, de blues op belangrijke wijze ontmoet. De Drent had afgesproken om een week lang te repeteren met de bluesmuzikanten. De eerste dag bleek dat de muzikanten niet aanwezig waren – zelfs geen instrumenten.
Pas aan het einde van de week is een middagje jammen tussen Lohues, zijn Skik-gitarist Marco Geerdink en een aantal lokale helden.
Is dat niet de blues in hoogsteigen persoon? Dat je afspreekt, en je collega’s gewoon niet komen opdagen?
Lohues maakte naam met zijn bandje Skik, waarin hij Drentse popmuziek maakte. Daarna vormde hij de Louisiana Blues Club, waarmee hij dus bluesmuziek maakte. Na dit project kwam zijn Allenig-serie, waarop Lohues puur in zijn eentje aan heeft gewerkt. Na vier afleveringen – de winter, het voorjaar, de zomer en de winter – vormde de Drent een nieuwe begeleidingsband voor zijn nieuwe solo-project.
Een fascinerend figuur, die Lohues. Ik begrijp zijn muziek. Ook zijn liefde voor het dialect, de streektaal. Zelf ben ik immers ook een jongen van de provincie, een sterke band met het land waarin ik ben geboren.
Heugste tied veur de blues. In vijftig minuten komt een jonge Lohues naar voren. Een ambitieuze muzikant. Nu, in retrospectief, lijkt het allemaal wat zo-zo. Maar toch, wat de zanger in 2003 deed, doet hij nu nog: muziek maken met overtuiging.

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.