jan
14
2020

Holocaustmusea

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De gemeente Weststellingwerf herdenkt eind januari Nederlandse Holocaustslachtoffers. In de publiekshal van het gemeentehuis in Wolvega staat vanaf 22 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht. Maandag 27 januari, Holocaust Memorial Day – de dag dat Auschwitz werd bevrijd – is ’s avonds een openbare herdenking bij dit monument.
De Duitse regering schenkt 4 miljoen euro aan het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. Met die donatie kan het museum, dat nu alleen nog bestaat uit een provisorische expositieruimte, beginnen met de verbouwing tot volwaardig museum.
Het museum komt in het gebouw van de voormalige Hervormde Kweekschool in Amsterdam. In een crèche naast de kweekschool werden in de oorlog jonge kinderen van opgepakte Joden ondergebracht. Hun ouders waren in afwachting van deportatie opgesloten in de Hollandsche Schouwburg, die ertegenover lag. Medewerkers van de kweekschool wisten ruim 600 kinderen uit deze crèche te smokkelen en via de kweekschool in veiligheid te brengen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.