jun
21
2019

House of the Rising Sun

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Uit het enorme aanbod van nieuwe tweedehands singeltjes bij mijn platenboer Wobbe, trok ik twee exemplaren tevoorschijn van House Of The Rising Sun. Twee uitgaven van de versie door The Animals, met beiden een alternatieve b-kant. De singel met een oranje hoes heeft Talkin’ About You op de flapkant staan, bij de groene hoes-uitvoering staat Bring It On Home To Me op de achterkant.
Beide singels vermelden dat House Of The Rising Sun een zogenaamde traditional is, gearrangeerd door Alan Price. Dat klopt niet helemaal – of helemaal niet. Price baseerde zijn versie op de uitvoering van Bob Dylan, zoals die te horen is op diens titelloze debuutalbum uit 1962. En ook Dylan heeft zijn arrangement niet van zichzelf, maar geheel volgens de traditie van de folkmuziek weer overgenomen van collega Dave Van Ronk.
Huizen een naam geven, het gebeurt tegenwoordig nog steeds. En huisnamen spelen in de popmuziek vaker een rol. Zoals bijvoorbeeld Big Pink, een roze geschilderd huis in Woodstock, waar leden van The Band hun intrek in namen en hun eerste elpee opnamen (Music From Big Pink). Maar het huis van de rijzende zon is een minder duidelijk pand.
Volgens Wikipedia heeft van 1820 tot 1822 in het French Quarter van New Orleans een hotel gestaan met de naam Rising Sun. Dit hotel werd zeer waarschijnlijk voor prostitutie gebruikt. Het brandde in 1822 af. Van 1862 tot 1874 stond aan de Esplanade Avenue in New Orleans een bordeel dat eigendom was van een zekere Madam Marianne LeSoleil Levant, dat Mevrouw Marianne de opkomende zon betekent. Een vroegere vrouwengevangenis, de New Orleans Prison for Women, had precies in het midden van de gevel een groot rond raam dat door de gevangenen de opkomende zon genoemd werd. In de 19e eeuw stond er in Carrollton, net buiten New Orleans, een gebouw dat de Rising Sun Hall heette.
Het is maar net wie je vraagt – afhankelijk van je bron zal een van deze verhalen naar voren komen. Juist het feit dat geen consensus bestaat over de historie van dit huis in New Orleans maakt het tot een geliefd verhaal.
Zoals het gaat met goede verhalen en succesnummers, hebben deze altijd meerdere vaders.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.