jan
28
2018

Hugo Clausjaar

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Leeuwarden is sinds dit weekend de Culturele Hoofdstad van Europa. Een jaar lang deelt de Friese stad deze titel met de Maltese hoofdstad Valletta. Daar zijn we natuurlijk trots op, maar in de Benelux is meer cultuur dit jaar.
Want Antwerpen heeft 2018 uitgeroepen tot Hugo Clausjaar. Al in 2016 kondigde de Antwerpse schepen (wethouder) van cultuur Philip Heylen dat zijn stad een Hugo Clausjaar houdt. Claus werd in Brugge werd geboren, maar woonde tot zijn dood in 2008 in Antwerpen.
Het Letterenhuis in Antwerpen toont in een expositie Claus’ niet aflatende inspiratie, zijn taalvirtuositeit en zijn precieuze en indrukwekkende manuscripten. Mooi, maar ik vermoed dat ik niet naar de Vlaamse stad afreis, deze maanden.
Ik luister maar naar Zonder Mij. Muzikant Henny Vrienten schreef deze tekst in 2008, op basis van een etentje met Claus. Vrienten schreef de tekst in de voorbereidingen voor Aardige Jongens, een gelegenheidsformatie met Henk Hofstede en Frank Boeijen. Het is zijn hommage aan de Vlaamse auteur.
En zo lever ik vanuit de Culturele Hoofdstad mijn bijdrage aan het Hugo Clausjaar.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.