nov
12
2018

Huis blijkt spoorwegerfgoed

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het vrijstaande huis aan Stationsweg 17 in Leeuwarden blijkt gebouwd te zijn als woning voor de stationschef. Het is nu gemeentelijk monument.
Het pand ernaast (nummer 15) ging eerder tegen de vlakte voor nieuwbouw van een studentencomplex. Dit wekte bezorgdheid bij politieke partijen, die er op aandrongen dat de twee laatste oude huizen bij de spoorwegovergang van de Schrans beschermd zouden worden.
De ‘houten’ woning op de hoek was al beschermd. Dit geldt nu ook voor het huis met rode stenen in chalet-stijl ernaast. Dit werd in 1903 gebouwd door de spoorwegen voor de stationschef, blijkt uit de uitgebreide monumentenomschrijving die de gemeente heeft opgesteld.
“De bouw van de stationschefswoning laat zich verklaren door de verbouwing van het stationsgebouw in 1904. De stationshal werd daarbij aanzienlijk vergroot en de bestaande, bovengelegen woning van de stationschef moest ervoor wijken. Daarvoor in de plaats kreeg hij een nieuwe, vrijstaande woning. De stationschef ten tijde van de oplevering van het woonhuis was E.T.F. Voorhorst (dienstperiode 1902-1909).”
Volgens het jaarverslag van de Staatsspoorwegen over het jaar 1903 werd de bouw aanbesteed op 15 september. Het werk werd voor een totaalbedrag van fl. 13.900,- gegund aan E.H. Roelfs uit Winschoten. Het ontwerp kwam van het bouwbureau van de Staatsspoorwegen in Utrecht.

Bron: Leeuwarder Courant

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.