dec
23
2016

Huismus

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Voor een huismus als ik, is reizen door Nederland iets wat ik niet veel doe. Het is bij mij niet zo erg als bij de Utrechtse (stads)dichter Ingmar Heytze. Hij leed jarenlang aan hodofobie, reisangst. Heytze durfde zijn eigen stad niet uit. Reisangst ken ik niet, wel het verlangen om zoveel mogelijk in mijn eigen stad Leeuwarden te blijven. De stad uit is een noodzakelijk kwaad: als het niet hoeft, verlaat ik de stad ook niet.
Het liefst reis ik door in mijn boekenkast te sneupen. Even in een boek kijken, een boek met columns over de hoofdstad of over ons land van Martin Bril. Cursiefjes van Simon Carmiggelt. Of de literaire gids van Nederland. Een andere stad verkennen aan de hand van wat iemand heeft opgeschreven – maar zonder er zelf een stap te zetten.
Dankzij mijn werk als medewerker klantcontact bij een energieleverancier, reis ik eveneens stad en land af. Gewoon vanaf mijn werkplek, op mijn luie stoel. Maar zo kom ik nog wel eens ergens. Zoals aan de Arent Janszoon Ernststraat (in de volksmond de A. J. Ernst), een straat in Amsterdam. De straat is vernoemd naar een baljuw van Amstelland tussen 1569 en 1573. Een baljuw is een soort stadhouder, een gouverneur.
Stiekem moet ik bij deze stadsbestuurder denken aan die andere Amsterdammer, Ernst Jansz. Maar misschien hebben deze twee mannen alleen de woonplaats gemeen.
In dezelfde stad heb je de Theo Majofskistraat, vernoemd naar een Nederlands toneelspeler, zanger en directeur. Ik kende de man niet, maar dat kan door mijn gebrek aan ontwikkeling komen. Majofski werd geboren binnen het gezin van een Pools-Litouwse vader Josephus en een Nederlandse moeder.
In Hoofddorp heb je een straat, die genoemd is naar Irene Vorrink. Zij was tussen 1973 en 1977 Minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne in het kabinet-Den Uyl. In de twee jaren daarna was zij wethouder in Amsterdam.
In Bolsward, iets dichter bij huis, heb je de Claude Fonteijnestraat. Claude Fonteijne was drukker van de Staten van Friesland. Waarvan akte.
Afsluitend, in Haarlem heb je de Dr. Leijdsstraat. Zou dat verwijzen naar Willem Johannes Leyds? Deze in Indië geboren bestuurder was procureur (1884-1889) en staatssecretaris (1889-1898) van de Zuid-Afrikaansche Republiek (Transvaal). Hij overleed aan het begin van de Tweede Wereldoorlog (14 mei 1940) in Den Haag.
En zo reis ik door Nederland, langs straatnamen die me iets leren over onze nationale of stedelijke geschiedenis.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.