nov
14
2018

Hulst

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De gemeente Hulst heeft dinsdag vrijwel alle beeldjes van de Pagadders-soldaatjes weggehaald. Het gemeentebestuur van dit Zeeuws-Vlaamse stadje besloot hiertoe, nadat eerder zes van de dertien beelden van de Spaanse soldaatjes in nog geen twee weken tijd van hun sokkel zijn gehaald door vandalen. Alleen Pagadder Curioso op de Keldermanspoort blijft staan, omdat die op een veilige hoogte zit.
Hulst associeer ik met Van den vos Reynaerde, een middeleeuws gedicht in 3469 versregels. Een goede reden dus om Querido’s letterkundige reisgids van Nederland van Willem van Toorn weer uit de kast te pakken en Hulst op te zoeken. Willem Brakman schreef over Zeeuws-Vlaanderen het boek Een Winterreis, dat door Reisgids-redacteur Wim Hofman als bron wordt gebruikt. Hofman schrijft dat Brakman “de stadswallen bezoekt en ziet de Gentse Poort, ‘een rechtop gezette grafsteen’ en ziet in de verte ‘het glooiende land van Hulsterloo’, het land van de Vos Reinaerde. ‘Waarom juist hier, peinsde Akijn, waarom aanbad men juist hier een godje van de slimheid?’
Vlak bij de Gentse Poort staat het Reinaerdmonument uit 1938. De beeldhouwer Anton Damen heeft Reinaerd afgebeeld met boetekleed en pelgrimsstaf.
Het heeft er alle schijn van dat de schrijver van het verhaal Vanden vos Reinaerde, Willem ‘die Madoc maakte’, het land van Hulst goed kende. In het verhaal komen verwijzingen voor naar plaatsen in de buurt van Hulst, zoals Absdale, Belsele, Elmare, Gent, Hijfte, Hulsterloo, Kriekeputte enzovoort. Sommigen beweren zelfs dat het kasteel van Malpertuus, het verblijf van de vos, gedacht is te Sint Jansteen. Niet ver van Malpertuus lag een dorp waar Bruun en Tibeert hachelijke avonturen beleven en waarvan men aanneemt dat het Hulst is. In het Streekmuseum De Vier Ambachten te Hulst zijn meer gegevens te vinden over de claim die Hulst legt op Reinaerd de Vos.”
Ik neem het ter kennisgeving aan. En ik denk aan de spreuk die mijn vader citeerde, toen wij een vakantie hielden op dit vlakke land: Als de vos de passie preekt, boer pas op je ganzen.
Dat is inmiddels al wel zo’n vijftien jaar geleden. Mooie en leerzame jaren waren dat.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.