apr
04
2018

I have a dream

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat Martin Luther King werd vermoord. De charismatische baptistendominee werd in Memphis doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel door James Earl Ray. De zwarte voorganger was een (klein)zoon predikanten van de Ebenezer Baptist Church te Atlanta (Georgia).
Eerst even iets over zijn naam. Want King werd als Michael Luther King, Jr. Maar nadat Micheal King Sr. in Wittenberg was geweest, de stad van kerkhervormer Maarten ‘Martin’ Luther, hernoemde hij zichzelf en zijn zoon naar de zestiende-eeuwse monnik.
Toen ik vier jaar geleden een maand in Berlijn woonde, ging ik ter kerke in de Sophienkirche – de Evangelische Kirchegemeinde am Weinberg. Deze kerk lag praktisch om de hoek bij waar ik woonde. In deze kerk werd na afloop van een dienst een tentoonstelling geopend over King. In september 1964 preekte hij in de Oost-Berlijnse Sophienkirche (nu de Weinberg-Kirchengemeinde), ondanks de weigering van de West-Duitse regering om hem toestemming te geven naar Oost-Berlijn te gaan.
Tijdens de massademonstratie van 28 augustus 1963 hield hij op de trappen van het Lincoln Memorial zijn legendarische toespraak “I Have a Dream”. Bij deze demonstratie speelde Bob Dylan de zijn toen net nieuwe nummers When the Ship Comes In (samen met Joan Baez) en Only A Pawn In Their Game, van zijn elpee The Freewheelin’ Bob Dylan.
De moord op de charismatische leider van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging veroorzaakte een schok in de VS en daarbuiten. Een politieke moord. Net als die van de broers Kennedy (John F. in 1964 en Robert F. in ’68). Een moord op een politicus of een publicist zou in Nederland overigens nooit gebeuren.
Ooit dachten wij dat. Misverstand.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.