jun
13
2015

Iepenloftspul: It Deiboek fan Anne Frank

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

facebookplaatje

In Deinum ging vrijdagavond het iepenlofspul (openluchttheater) It Deiboek Fan Anne Frank in première. De datum, 12 juni, was niet toevallig gekozen: het zou de 86e verjaardag zijn geweest van de dagboekschrijfster. Als locatie werd een plek naast het spoor gebruikt, waar het Achterhuis (gedeeltelijk) was nagebouwd.
Natuurlijk, het verhaal van Anne Frank is bekend: een joods meisje dat met haar vader, moeder en oudere zus onderduikt in het Achterhuis achter vader Frank’s bedrijf. Later voegen zich daar ook de familie Van Pels (Van Daan in het dagboek) en tandarts Pfeffer (de heer Dussel) in het pand.
“It Deiboek” is de Friese vertaling van het dagboek, los gebaseerd op het filmscript van Frances Goodrich en Albert Hacket.
De acteurs van het openluchttheater zijn allemaal amateurs. Dat merk je niet – vooral Eline de Vries, die de rol van Anne vertolkt, doet het met volledige overgave. Ook Henk Kleefstra, die Otto Frank speelt, doet het goed. Aan hem de taak om na de arrestatie te vertellen hoe het met ‘zijn’ gezin en mede-onderduikers is afgelopen.
Openluchttheater heeft altijd het risico in zich dat het weer niet goed is. Vrijdag was het een warme dag, met ’s avonds kans op onweer. Gelukkig viel er geen drup, waardoor het toneelstuk in zijn geheel kon worden gespeeld. Een geluk, want It Deiboek was een geweldig toneelstuk.
Hulde aan de spelers, die bijna drie uur lang het verhaal opnieuw onder woorden brachten.

Gezien:
Wie: Iepenloftspul Deinum
Wat: It Deiboek Fan Anne Frank
Waar: It Holt, Deinum
Wanneer: vrijdag 12 juni 2015 (86e verjaardag Anne Frank)
Hoe lang: bijna drie uur (inclusief pauze)

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.