mei
07
2019

Iepenloftspul Oera Linda

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Van 27 juni tot en met 6 juli speelt het toneelgezelschap Suwâld ‘Oera Linda’.
De sluier wordt weggehaald over de fantastische, vroegste geschiedenis van Friesland. Maar ook over de grap die drie schrijvers wilden uithalen met hun boek. Een grap die gruwelijk uit de hand liep. Van 27 juni tot en met 6 juli vertelt toneelgezelschap Suwald het indrukwekkende verhaal over Oera Linda. Omringd door het mythische landschap op de plek van waaruit alles is ontstaan: Suwald.
In 1968 dook het Oera Linda boek op. Een fascinerend manuscript geschreven in runentekens. Volgens het boek zou de wereld die we nu kennen zijn begonnen in Friesland. Dé plek van waaruit de Europese beschaving is ontstaan. Eén van de eerste geleerden die naar de Oera Linda onder ogen kreeg was J.G. Ottema uit Leeuwarden. Tot vlak voor zijn tragische dood geloofde Ottema heilig in de waarheid van het boek, maar al voor de eerste publicatie waren er geleerden die de echtheid in twijfel trokken. Volgens hen was het een falsificatie. Ook nu zijn er maar weinig mensen die geloven dat het Oera Linda boek echt is en dat de verhalen erin ook werkelijk gebeurd zijn. Maar daarmee komt direct de vraag: wie hebben het gedaan en waarom? Wie waren deze grappenmakers? Verdachtmakingen vlogen in het rond, maar de makers zwegen in alle talen.
In ruim honderd jaar zijn meer dan duizend studies en artikelen geschreven over het Oera Linda Boek en zijn (vermeende) makers. Nog jaren later bleven er ook kleine groepjes bestaan die volhielden dat het handschrift wèl oeroud was. En de verhalen erin wèl echt gebeurd. Bijvoorbeeld bij sommige nazi’s voor de Tweede Wereldoorlog. Maar ook in de latere New Age beweging – tot op de dag van vandaag. Zo is er een Australische sekte die zich The Daughters of Frya noemt. De Fries-Germaanse godin Frya en haar maagdelijke dienaressen spelen namelijk een belangrijke rol in het Oera Linda Boek.

De schrijvers
Cornelis Over de Linden, Eelco Verwijs en François HaverSchmidt zijn vrijwel zeker de schrijvers van het Oera-Linda boek. Over de Linden was degene die in 1867 met het manuscript naar buiten trad. De naam Oera Linda verwijst ook naar zijn achternaam, Over de Linden. De belangrijkste auteur was de Leeuwarder dominee François Haverschmidt, beter bekend onder zijn dichtersnaam Piet Paaltjens. Met het Oera Linda Boek wilde hij niet alleen de draak steken met een gefantaseerd ‘Groot Friesland’, maar vooral met gelovigen die de Bijbel helemaal letterlijk namen. Een satire dus op goedgelovigheid. Waarschijnlijk raakten de drie mannen in paniek toen het boek uiteindelijk werd geloofd en zoveel aanhangers kreeg. Ze hebben nooit toegegeven dat zij de auteurs waren.

De voorstelling
Speciaal voor Suwald is het verhaal over Oera Linda door tekstschrijver Hans Brans vertolkt naar een openlucht-theatervoorstelling. Met deze primeur wordt dit eeuwenoude mysterie een nieuw leven ingeblazen. Het theaterstuk is geregisseerd door Grytha Visser. De maagden, de schrijvers van het boek en vrije Friezen komen samen in een origineel openluchtspel. We zien hoe het boek is ontstaan als geniale grap die een dramatische afloop kent. Wie heeft het boek geschreven en waarom? Wat heeft de schrijvers gedreven, wat is hun verhaal? Reis mee naar het begin der tijden, en dompel je onder in een groot raadsel: Het Oera Linda-boek.

www.oeralinda.frl

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.