jan
09
2015

Ik ben Charlie niet

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits, Modern Times

Laat ik eerst dit zeggen: de moord op redacteuren van Charlie Hebdo is afschuwelijk. Minstens net zo gruwelijk is de moord vandaag op vier Joden. Dit is terreur van de bovenste plank. Het is bijzonder ernstig dat mensen op basis van de vrijheid van meningsuiting en godsdienst worden omgelegd.
Dat gezegd hebbende, ben ik donderdagavond bewust niet naar het Wilhelminaplein gegaan om te demonstreren tegen moslimterrorisme – of vóór “de pen”. Misschien ben ik wel een lafaard, dat ik mijn gezicht niet laat zien. Ik ben immers ook journalist en blogger; ook in mijn belang is de vrijheid van pers.
Zeker.
Maar voor mij is satire zoals uitgevoerd door “Charlie” een stap te ver. Vrijheid van meningsuiting betekent dat je alles mag zeggen en schrijven wat je wil; maar het betekent ook dat je je kunt beheersen en dat je niet per sé andersdenkenden uitdaagt tot het uiterste.
Mijn persoonlijke ambitie is om door te breken als schrijver. Het is geen geheim, lijkt me. Wat wil je met een eigen weblog, en daarnaast nog een specifiek blog? Maar voor mij is het niet belangrijk om anderen te kwetsen, in het kader van de gevierde vrijheden. Welk voordeel heb ik erbij dat ik moslims hun profeet beledig?
Mijn persoonlijke held is Martin Bril, columnist van het Parool en later de Volkskrant. Hij had een scherp oog voor de wereld om hem heen, maar hij had geen andere godsdiensten of ideologieën nodig om zichzelf in de picture te zetten. Met zijn scherpe pen was hij de chroniqueur van Nederland, zonder daarbij specifiek uit te zijn op het beledigen van mensen die niet dachten zoals hij.
Datzelfde geldt voor mij – daarom is Bril misschien dus ook wel mijn literaire held.
Enfin.
Ik ben geen Charlie. Maar het leven is mij heilig. En de mogelijkheden te schrijven wat je wilt, evenzeer.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

 • Siep Schoenmaker
  12 januari 2015 at 02:11 |

  Je suis Charlie

  Der roast n störm over Gallië
  en over t Olde Continent.
  n Störm zo haard, dadde n noam kregen het.
  Wat dat aangaait waren wie niks wend.

  n Störm mit de noam van zien slachtovvers,
  cartoonisten, deur terroristen vermoord.
  Opfokt deur hizzende laange boarden,
  vermoord om t vrije woord.

  Mor wie mouten ons nait hizzen loaten,
  ons blift aiglieks mor ain ding:
  Rugge recht en deurgoan mit ons leven
  zoas wie t leven, zoas t tot nou tou ging.

  Dit gaait om die, dit gaait om mie.
  Dit gaait om ons, dus roup mit mie:
  Je suis Charlie !!!
  Nous sommes Charlie !!!

  © Siep Schoenmaker

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.