jul
26
2018

Imperfectie

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Op het station van Steenwijk was ik niet de enige die op een trein stond te wachten. Een andere forens had muziek aan, waar iedereen van kon genieten. Onder meer Make You Feel My Love kwam voorbij. In de versie van Adele, de Britse zangeres.
Hoeveel mensen weten dat het origineel van Bob Dylan is? Zijn eigen versie verscheen in 1997 op zijn album Time Out Of Mind. Zijn eigen opname heeft in de popmuziek niet die status gekregen, die Adele wel heeft gekregen. Dat komt ongetwijfeld ook, omdat Adele een ‘betere’ stem heeft dan Dylan – in die zin, dat zij een professionele zangeres is.
Dylan is geen professionele zanger. Hij voert zijn eigen nummers uit, als song- and danceman. Maar vooral als tekstdichter. In zijn beginjaren schreef de jonge Dylan zijn teksten en muziek ook voor andere artiesten. Zijn eigen stem is in de loop der jaren een schurende en kapotte stem geworden.
Wat mij betreft is juist zo’n doorleefde stem een mooiere stem voor een lied als Make You Feel My Love. Het heeft te maken met mijn voorkeur voor de imperfectie. Juist als de uitvoering minder ‘talentenjacht’ is, ga je op de inhoud letten.
Net zoals bijvoorbeeld bij Freek de Jonge. Hij is geen uitstekende zanger, maar brengt toch met enige regelmaat muziek-cd’s uit. De wijs houden lukt De Jonge niet in alle nummers. Wel dwingen zijn teksten je tot nadenken. Niet verwonderlijk voor een domineeszoon.
Of neem de uitvoering van Ashokan Farewell door CCC Inc., te vinden op Jack Owned Another House uit 2017. De inzet van de viool van Joost Belinfante is waarschijnlijk niet zoals je het op het conservatorium leert. Maar juist zo’n foutje maakt het nummer wel eerlijker.
De imperfectie, de foutjes, de doorleefde stemmen. Daar kan ik wat mee. Ik kan er méér mee dan wat het talent van de winnaars van The Voice of Idols.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.