Indië Herdenking 2022
De Nationale Indië Herdenking is maandag voor het eerst gehouden met een prominente rol voor de voormalige kolonie Indonesië. Premier Mark Rutte was bij de ceremonie bij het Indisch Monument in Den Haag aanwezig namens het kabinet.
Elk jaar worden 15 augustus alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. De Duitse bezetters in Nederland gaven zich 5 mei 1945 over, waardoor Nederland jaarlijks op die dag Bevrijdingsdag viert. Een dag eerder, 4 mei, staat ons land tijdens Dodenherdenking stil bij alle oorlogsslachtoffers sinds de start van de Tweede Wereldoorlog.
Maar Duitslands bondgenoot Japan besloot pas 15 augustus om zich over te geven. Dat was ruim drie maanden na de Duitse capitulatie. Dat gebeurde nadat de Amerikanen atoombommen op Hiroshima en Nagasaki hadden laten vallen.
Onder anderen premier Rutte, staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer waren in Den Haag aanwezig bij de Nationale Indië Herdenking. Rutte en Van Ooijen legden namens de Rijksministerraad een krans bij het Indisch Monument.
De ambassadeur van Indonesië deed dit jaar voor het eerst hetzelfde namens de voormalige Nederlandse kolonie. “Dat de Indonesische ambassadeur een prominente rol heeft gekregen tijdens de herdenking, lijkt mij een hele belangrijke stap naar een inclusievere herdenking,” zegt historicus en Indonesië-expert Anne-Lot Hoek daarover tegen NU.nl.
Lees verder bij Nu.nl.
Tags // 2022, Anne-Lot Hoek, Den Haag, Hiroshima, Indië-herdenking, Indië-herdenking 2022, Indisch Monument, Indisch Monument Den Haag, Japan, Nagasaki, Nationale Indië-herdenking, Nederlands-Indië, Nu.nl, Premier Rutte, staatssecretaris Maarten van Ooijen, staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid)
Trackback from your site.