Indisch verleden
Tot zo’n 75 jaar geleden heette Indonesië Nederlands-Indië en was het een kolonie van Nederland. Het is misschien wat overdreven om te zeggen dat heel veel Nederlanders een Indisch verleden of een Indische achtergrond hebben. Maar toch zijn ze er, Hollanders die hun roots in de oost hebben.
Zoals Michel van Hulten, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in het kabinet van Joop den Uyl. Van Hulten werd in maart 1930 geboren in Batavia.
Net als zanger Boudewijn de Groot, die werd geboren in een jappenkamp in Batavia.
De vader van Ernst Jansz was een Indo, geboren in Batavia, maar al voor de oorlog naar Nederland gekomen.
Anneke Grönloh werd in 1942 geboren in Tondano, en bracht haar eerste levensjaren door in een jappenkamp.
Jan Rot werd in 1957 geboren in Makassar, als zoon van een gereformeerde zendingsarts.
Philippe Bär komt uit een Nederlands-hervormd gezin. Hij werd geboren in Manado, op Celebes (het huidige Sulawesi). Tijdens de oorlog zat hij, gescheiden van zijn ouders, geïnterneerd in een gevangenenkamp voor jongens.
Oud-minister Ben Bot werd vlak voor de oorlog geboren in Batavia, waar zijn vader diplomaat was. Ook Ben zat in een jappenkamp.
Net als cabaretier Wim Kan, die heeft meegewerkt aan de beruchte Birma-spoorlijn.
De vader van Jet Bussemaker zat eveneens gevangen in een jappenkamp.
Zo zijn er natuurlijk talloze verhalen van het Nederlands-Indische verleden.
Tags // 1930, 1942, 1957, Anneke Grönloh, Batavia, Ben Bot, Birma-spoorlijn, Boudewijn de Groot, Celebes, Ernst Jansz, Indisch verleden, Indonesië, Jan Rot, jappenkamp, Jet Bussemaker, Joop den Uyl, Makassar, Manado, MIchel van Hulten, Nederlands-Indië, Philippe Bär, Sulawesi, Tondano, Wim Kan
Trackback from your site.