dec
14
2018

Indisch verzet

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was een groot gedeelte van het Koninkrijk der Nederlanden in oorlog. Niet alleen dat stukje grondgebied in het westen van Europa streed tegen vreemde mogendheden, ook de overkant was in oorlog.
In januari 1942 viel Japan de kolonie Nederlands-Indië aan. Binnen drie maanden bezette Japan heel Zuidoost-Azië. Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) capituleerde 9 maart 1942. De Japanse bezetting van Nederlands-Indië was daarmee een feit. Japan riep Aziatische volkeren, dus ook die in Nederlands-Indië, op om de ‘ketenen van het Westerse imperialisme te breken’ en te kiezen voor een nieuw ‘Azië voor de Aziaten’. De bezetting van Nederlands-Indië was Japan ook vooral om de aanwezige grondstoffen te doen.
Maar nu is er de website Kaart van Indisch Verzet. De kaart maakt letterlijk inzichtelijk hoe de oorlog ook in dat stukje Nederland de bevolking onderdrukte. Ook in de oost werd verzet tegen de bezetter geboden. Verzet varieerde van sabotage van het werk in de interneringskampen tot het verzamelen van inlichtingen en gewapend verzet buiten de kampen.
Mooi dat de website er is. En het is gewoon in het Nederlands. Niet gek, natuurlijk. Indonesië was immers “ons Indië”. Nu komen we beter te weten wat er in die tijd is gebeurd.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.