aug
29
2018

Indruk #14

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Mijn broer Stefan daagde me uit. Hij daagde me uit om dagelijks een foto te plaatsen van een elpee. Het moet een plaat zijn die indruk op me heeft gemaakt en die ik nog steeds luister. Verder zonder enige omschrijving. Leuke uitdaging, die ik graag wil aangrijpen. Maar dan wel onder mijn eigen voorwaarden, zo ben ik dan ook wel weer.
Eén van de boeken dat als kind indruk op mij maakte, is Dag flat, wij gaan verhuizen van Kees Backx. Het is het verhaal van Han, die moet verhuizen, omdat zijn vader een andere baan heeft gekregen. Een nieuwe stap. Han verhuist met zijn ouders van Amsterdam-Zuid naar Breda. Die nieuwe start, dat hoort er natuurlijk bij.
Maar de indruk zit ‘m in dat vertrek. Dag flat, wij gaan verhuizen. Afscheid nemen van een vertrouwde plek. Erachter komen dat wat zo vanzelfsprekend is, ineens niet meer ontegenzeglijk. Wat een thuis is, is opeens niet meer de standaard. Je ontdekt noodgedwongen dat zekerheden geen zekerheden meer zijn.
Ik was van dit boek zó onder de indruk, dat mijn vader het voor me bestelde. Dat kon hij doen als schoolmeester, als hoofd der school. Het boek van Backx stond immer in de schoolbibliotheek. Sinds ik het boek in 1995 kreeg, heb ik het meermalen herlezen. Omdat het me zo melancholiek maakte.
Maar dat woord kende ik toen nog niet.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.