okt
17
2018

Indruk #20

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Mijn broer Stefan daagde me uit. Hij daagde me uit om dagelijks een foto te plaatsen van een elpee. Het moet een plaat zijn die indruk op me heeft gemaakt en die ik nog steeds luister. Verder zonder enige omschrijving. Leuke uitdaging, die ik graag wil aangrijpen. Maar dan wel onder mijn eigen voorwaarden, zo ben ik dan ook wel weer.
In dit geval gaat het om een gedicht. Ben Ali Libi, geschreven door Willem Wilmink en schitterend voorgedragen door Joost Prinsen in de documentaire Dichter in de Javastraat van regisseur Dirk Jan Roeleven (2004).
Het gedicht gaat over een joodse goochelaar die in de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskamp Sobibór om het leven is gebracht. Vorig jaar is een gedenkteken aan de Ruiterstraat in de stad Groningen onthuld – het was het woonhuis waar Ben Ali Libi is geboren als Michel Velleman.
De initiatiefnemers van het gedenkteken zijn bibliothecaris Douwe van der Bijl en dichter Kasper Peters. Zij zamelden geld in en benaderden ontwerper Albert Rademaker die een zin uit het gedicht (…Jouw paradijs, hoeveel ruimte is daar…) in ijzeren letters aan een buitenmuur van bioscoop Pathé heeft bevestigd. Daarnaast staan twee informatiebordjes: een over Velleman en een met het complete gedicht van Wilmink.
Ben Ali Libi, die kleine schlemiel? Hij ruste in vrede, God hebbe zijn ziel.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.