jun
11
2018

Indruk #3

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Mijn ‘broer’ Stefan daagde me uit. Hij daagde me uit om dagelijks een foto te plaatsen van een elpee. Het moet een plaat zijn die indruk op me heeft gemaakt en die ik nog steeds luister. Verder zonder enige omschrijving. Leuke uitdaging, die ik graag wil aangrijpen. Maar dan wel onder mijn eigen voorwaarden, zo ben ik dan ook wel weer.
Eén van die indrukmakende boeken is De Overkant van Ernst Jansz. Ik kwam het boek tegen in 2000, toen Doe Maar voor een reünie van een studio-album en zestien concerten in Ahoy bij elkaar kwam. Op de cover was een sticker geplakt met de prijs (“Slechts 25 gulden”) en de oproep ‘Doe Maar!’
Ik deed het en las het boek in no time uit. Het is een portret van Rudi Jansz, de vader van Ernst. Dit portret wordt in drie delen gepresenteerd. Deel 1 zijn brieven die geschreven worden door de ouders en broers en zusjes van Rudi, die nog voor de oorlog terug naar Indië keren. Vader moet daar zijn laatste jaren voor zijn pensioen volbrengen. Rudi blijft achter om te studeren.
Het tweede deel zijn herinneringen van weduwe Jopie aan haar overleden man. Als laatste deel is er een reisverslag van zoon Joch (het alter ego van Ernst) in Indonesië, het land aan de overkant, waar zijn vader is opgegroeid.
Het was een boek wat me greep. Vanwege alles wat in het boek voorkomt. De oorlog, de onafhankelijkheid van ‘ons Indië’, kolonialisme, het persoonlijke verdriet van het gescheiden leven tussen een zoon en zijn ouders en familie. Plus hoe zoiets doorwerkt naar de derde generatie. Over teleurstellingen, onuitgesproken en gebroken verwachtingen, opvoeding, culturen.
De Overkant verscheen in 1985 voor het eerst, kort na de breuk van Doe Maar. In 1999 verscheen de gelijknamige cd van Ernst Jansz, wat zijn eerste solo-album was. Dit album verscheen kort voordat Doe Maar weer bij elkaar kwam.
Hoe ouder Jansz wordt, hoe Indischer zijn boeken en cd’s. Waarvan al veel te merken is in zijn tweede boek.
666865599

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.