jun
12
2018

Indruk #4

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Mijn ‘broer’ Stefan daagde me uit. Hij daagde me uit om dagelijks een foto te plaatsen van een elpee. Het moet een plaat zijn die indruk op me heeft gemaakt en die ik nog steeds luister. Verder zonder enige omschrijving. Leuke uitdaging, die ik graag wil aangrijpen. Maar dan wel onder mijn eigen voorwaarden, zo ben ik dan ook wel weer.
Eén van de albums die al bij het eerste keer luisteren gelijk indruk op mij maakte, was Modern Times van Bob Dylan. De plaat komt uit 2006, de titel is (mogelijk?) een verwijzing naar een film van Charlie Chaplin uit 1936. In de film speelt Charlie Chaplin een arme zwerver die als werkloze een bestaan probeert te vinden binnen een systeem van scientific management ten tijde van de Grote Depressie.
Toen ik de afsluiter Ain’t Talkin’ hoorde, een nummer van een kleine negen minuten, wist ik meteen: dít is het. Wat dat ‘het’ precies was, moest ik gaandeweg ontdekken. Maar ik voelde op mijn klompen aan dit het om iets ging wat groter was dan de tekst zelf.
De muziek is in mineur – behalve de laatste maat, wat in majeur is. Het is een weergave van de lente, waarin de natuur na een donkere winterperiode weer tot bloei komt. Wat ook in de tekst naar voren komt. In de tekst verbind Dylan het oudtestamentische Pesachverhaal aan het nieuwtestamentische Pasen. Ain’t Talkin’, just walkin’, Walkin’ through the cities of the plague, Walkin’ ‘til I’m clean out of sight – het is dat verhaal van bevrijding uit Egypte. Who says I can’t get heavenly aid? – de arrestatie van Jezus. As I walked out in the mystic garden, on a hot summer day, a hot summer lawn, excuse me, ma’am, I beg your pardon, there’s no one here, the gardener is gone – Jezus in de tuin met Maria Magdalena aan zijn voeten, denkend dat Hij de hovenier is die het lichaam van haar Heer heeft weggelegd.
Hartverscheurend mooi, al vanaf moment 1 dat ik Modern Times hoorde.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.