jun
17
2018

Indruk #6

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Mijn broer Stefan daagde me uit. Hij daagde me uit om dagelijks een foto te plaatsen van een elpee. Het moet een plaat zijn die indruk op me heeft gemaakt en die ik nog steeds luister. Verder zonder enige omschrijving. Leuke uitdaging, die ik graag wil aangrijpen. Maar dan wel onder mijn eigen voorwaarden, zo ben ik dan ook wel weer.
Eén van de cd’s is Ruimte Waar Het Licht Kan Komen. Het is een liturgie, een dienst met liederen op muziek gezet door Henny Vrienten, de bassist en zanger van Doe Maar. In een interview met dagblad Trouw in 2004 liet de muzikant zich ontvallen nog een musical, een opera en een hoogmis te componeren.
Deze zin was voor een pastor van de oecumenische studentenvereniging EUG in Utrecht reden om contact op te nemen met Vrienten. En inderdaad, de geboren katholieke jongen uit Hilvarenbeek schreef de muziek op teksten van onder meer Johannes van het Kruis, Augustinus en Lloyd Haft.
Het is een oecumenische liturgie, wat inhoudt dat het soms nog wel eens wat zweverig en progressief is. God als moeder, die Haar licht zal laten schijnen. Voor wie een moeizame verhouding had met papa een troostvolle gedachte en een originele kijk op een aspect van God.
Maar ik draai de cd met enige regelmaat. Om me te laven aan het Kyrie, de Gloria en het Geloven. Gewoon, omdat het zo mooi op muziek is gezet. En omdat de teksten de tand des tijds hebben doorstaan.

lichtvlek

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.