jan
04
2017

It giet oan!

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits, Modern Times

Met drie korte woorden, kondigde Henk Kroes die 2e januari 1997 de vijftiende Elfstedentocht aan: It giet oan! Krap 48 uur later werd de Tocht der Tochten verreden over het Friese ijs. Inmiddels gaat het over de winnaar Henk Angenent, die weigerde om Erik Hulzebosch te laten winnen. Maar de carrière van de nummer 2 van de Elfstedentocht is mediagenieker dan die van de spruitjesboer uit het Zuid-Hollandse Woubrugge: Hulzebosch had een aardige loopbaan als zanger (Hulzebosch Hulzebosch). Piet Kleine kreeg geen Kruisje, omdat hij de stempel van Hindelopen had gemist.Oh ja, en bij de vrouwen was er een relletje over de nummer 3 van het vrouwenklassement Boukje Bron.
Deze editie van de Elfstedentocht viel een maand voor mijn elfde verjaardag. Wat ik me herinner van de ’97-Tocht was het tijdstip van beginnen. Om iets voor 5 uur werd ik gewekt, om via de televisie de start van de Tocht te volgen. In mijn herinnering duurde de wedstrijd-editie de hele dag – terwijl de kopgroep al rond het middaguur weer terug in Leeuwarden was en de lunch dus thuis kon nuttigen. ’s Middags zijn we met een deel van de familie naar Dokkum geweest, waar we de toerschaatsers aanmoedigden.
Inmiddels zijn we precies twee decennia verder. Komt er nog een zestiende aflevering van de mooiste wedstrijd op natuurijs? Het is al twintig jaar terug dat de laatste Tocht werd verreden; maar tussen de twaalfde en dertiende editie van de Elfstedentocht zat ook maar liefst 22 jaar (18 januari 1963 werd de “Hel van ’63” verreden, 21 februari 1985 was de dertiende expeditie). Over twee jaar maar weer afspreken bij het FEC te Leeuwarden?

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.