dec
31
2020

Jaaroverzicht 2020

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Over een aantal uren is 2020 afgelopen. Een kalenderjaar dat vooral in het teken stond van corona. Een virus dat eind 2019 voor het eerst opgemerkt in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, en verspreidde zich vervolgens in drie maanden tijd naar andere delen van de wereld.
Het was ook het jaar van afscheid. Een aantal bekende Nederlanders is ons ontvallen. Meneer Aart Staartjes, Reinbert de Leeuw, Liesbeth List, Maarten Biesheuvel, Martin Ros, Bert van de Kamp, Sjoerd de Vries, Andries Ekhart, Alexander Münninghoff, Lytse Teake van der Meer, zomaar een greep uit de lijst.
Het is het afscheid van NDC Mediagroep als zelfstandige onderneming. De krantenuitgeverij van Noord-Nederland, met het Friesch Dagblad, Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en veertig nieuws- en weekbladen, is sinds deze herfst onderdeel van het Vlaamse Mediahuis.
Het snelle afscheid van collega’s van NDC, die een mooie vertrekregeling kregen aangeboden. Waaronder het vertrek van mijn collega Fokke, van de Drachtster Courant en De Feanster. Met hem ben ik in juli 2019 naar Bob Dylan in Hamburg geweest. Het was een mooie vrijdagavond.
Een tijdelijk afscheid van de abdij in Westmalle: dat akelige virus zorgde ervoor dat ik dit jaar niet naar de broeders in Westmalle kon afreizen.
Afscheid van het evangelisatiewerk. Na zestien jaar actief bij projecten in Beerze, Paasloo en De Pol, zit het erop. In november nam ik afscheid – het zit er op.
Matthijs van Nieuwkerk stopte met De Wereld Draait Door, na anderhalf decennium.
Bob Dylan moest dit jaar zijn Never Ending Tour onderbreken: de geplande shows in Japan en de Verenigde Staten werden allemaal geannuleerd.
Het was ook het jaar van verwelkomen. Opnieuw ouderling. Als vrijwilliger aan de slag in het Medisch Centrum Leeuwarden, voor de rolstoelen en golfkarren. Om patiënten die minder goed ter been zijn, naar hun plek in het pand te rijden. Met onder meer het stel, waarvan de vrouw op punt van bevallen stond.
Het jaar van ‘reconnecting’ met een oud-collega, inmiddels goede vriendin. Het jaar dat ik weer naar school ga, voor de studie Geestelijke Verzorging aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanwege de studie, waarbij de collegedag donderdag is, moest ik mijn radioprogramma ‘t Cult-uur bij Omroep LEO Middelsé weer beëindigen.
Dylan kwam dit jaar met het album Rough And Rowdy Ways. De eerste singel Murder Most Foul, over de moord op president Kennedy, is het langste nummer uit Dylan’s oeuvre: net geen 17 minuten. Het is ook zijn eerste nummer 1-notering in Amerika.
Het Europees Kampioenschap voetbal ging niet door. Evenmin het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. 75 jaar Bevrijding werd opeens heel anders, met toespraken van de Koning op de Dam en Arnon Grunberg in de Grote Kerk van Amsterdam – voor een leeg publiek.
De vijfde ‘anniversary’ van het overlijden van Jan. Het huwelijk van een vriendin, waar ik niet voor uitgenodigd was – maar wel op de hoogte, dankzij de spaarzame ontmoetingen op het station, waar zij werkt als service-medewerkster.
Voor de liefhebbers van cijfers en getallen is deze jaarwisseling ook interessant. Het jaar 2020 wordt afgekort tot apostrof-twintig, ’20. Het jaar 2021 kent de afkorting apostrof-eenentwintig, ’21. De overgang van 2020 naar 2021 wordt met de afgekorte jaartallen weergegeven: ’20/’21. En die gecombineerde inkorting is het getal voor het nieuwe kalenderjaar.
Het overzicht is bij lange na niet compleet. Dat is ook haast onmogelijk. Zo’n blog als dit is een dagelijkse kroniek, dus wordt een totaalbeeld eigenlijk per dag gemaakt. Het maken van deze samenvatting maakt me wel melancholisch. Daar ben ik sowieso wel gevoelig voor, weemoedigheid. Je went nooit aan deze droefgeestige gevoelens.
Bij de jaarwisseling drink ik er maar een Westmalle-biertje op. Om het einde van het oude jaar te markeren. En het nieuwe jaar te begroeten. Maar dat zien we morgen wel weer.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.