okt
16
2018

Jakob Dylan blijft in schaduw van vader Bob

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Popmuziek
Jakob Dylan, De Melkweg Amsterdam, 16/10

Door Frits Tromp

De opkomst van Jakob Dylan in de Melkweg is lichtelijk verwarrend. Terwijl de cd met zoethouders nog draait, schuiven vier mannen het podium op. Voorman Dylan staat met zijn rug naar het publiek, en zet het eerste nummer in. Op het moment dat hij moet zingen, draait hij zich naar zijn microfoon. Het eerste face-to-face-contact van Dylan met de 700 aanwezigen is gemaakt.
Hoewel Dylan niet graag vergeleken wil worden met zijn vader Bob, kon je er vorige week woensdag niet omheen: Jakob lijkt op Bawb. Die hoed, zijn gitaarspel, zijn mimiek, alles wees al dan niet zijdelings naar Bob Dylan.
Toch zette Jakob Dylan met zijn begeleidingsband The Gold Mountain Rebels een prima show neer. Alle liedjes van zijn solo-cd Seeing Things – geproduceerd door veteraan Rick Rubin – kwamen op de setlist voor. De sobere songs werden keurig ingekleed door de mannen, hoewel het enigszins gespannen overkwam. Ze speelden zoals ze hadden gerepeteerd, zonder daar vanaf te durven stappen.
Na een half uur spelen verlaten gitarist Audley Freed, bassist George Reiff en drummer Fred Eltringham het podium. Of er nog verzoeknummers waren, wil de zanger weten. Het zogenaamde lollige verzoek om Blowin’ in the wind wordt niet gehoord. Gelukkig doet Dylan aan ‘mindreading’, zodat hij drie van zijn eigen nummers speelt. Aansluitend hierop komt de begeleidingsband weer het podium op.
Het optreden was er een om in te lijsten. De mooie luisterliedjes van Seeing Things werden afgewisseld met, naarmate de avond vorderde, steeds stevigere rocknummers van Dylans bandje The Wallflowers, met wie hij in de jaren negentig meer cd’s verkocht dan vader Bob in zijn hele carrière. De tweede stem van bassist Reiff en de achtergrondzang van slagwerker Eltringham zijn zonder meer schitterend. Ze geven de liedjes net dat stukje extra.
En toch, wie van de aanwezigen kwam speciaal voor Jakob Dylan, en niet voor de zoon van Bob? Waarom bespaarde Jakob zich de moeite om Forever Young – wat zijn vader toch voor zijn geboorte schreef – te spelen? Het is lastig om je invloedrijke vader te overtreffen. Tot die tijd zit Jakob onder de vleugels van His Bobness.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.