jul
03
2019

Jan Anthonie Bruijn

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

VVD’er Jan Anthonie Bruijn is de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Hij is de opvolger van zijn partijgenoot Ankie Broekers-Knol. Die zit sinds de recente verkiezingen niet meer in de senaat en is inmiddels staatssecretaris van Justitie.
Bruijn heeft drie kandidaat-voorzitters verslagen in drie stemrondes: Ruard Ganzevoort (GroenLinks), Joris Backer (D66) en Toine Beukering (Forum voor Democratie). Ganzevoort was ‘the best of the rest’: met hem streed Bruijn tot in de laatste verkiezingsronde.
Reinder Ruard Ganzevoort zit sinds 7 juni 2011 in de Eerste Kamer. Sinds 2005 is hij hoogleraar praktische theologie en decaan aan de Vrije Universiteit. Eerder was hij onder meer Nederlands-Gereformeerd predikant, een titel die hij heeft moeten inleveren toen hij in 2006 uit de kast kwam en met een man een relatie kreeg.
Binnen GroenLinks werd Ganzevoort in 2009 voorzitter van De Linker Wang, een platform voor geloof en politiek. De Linker Wang is in 1991 opgericht door de voormalig EVP’er Hans Feddema. Maar aan de wieg stond ook ‘de rode dominee’ Ab Harrewijn als voormalig lid van de CPN en actief binnen de beweging Christenen voor het Socialisme. De naam is afkomstig uit het Evangelie naar Lucas, waar Jezus zijn volgelingen oproept de ene wang te tonen als zij op de andere zijn geslagen, hetgeen wordt opgevat als een teken van vreedzaamheid.
Maar Bruijn is de voorzitter van de Senaat.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.