dec
21
2015

Japan

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De donkerste dag van het jaar. Een dag om veel lichtjes aan te doen. Geen gek idee van die eerste missionarissen, die het feest rond de zonnewende combineerden met het geboortefeest van Jezus Christus. Immers, de evangelist Johannes meldt in zijn proloog dat Jezus het licht van de wereld is. Zoals de Herziene Statenvertaling het zegt: In het begin was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. Dit was in het begin bij God. Alle dingen zijn door het Woord gemaakt, en zonder dit Woord is geen ding gemaakt dat gemaakt is. In het Woord was het leven en het leven was het licht van de mensen. En het licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft het niet begrepen.
We weten dat de zon in het oosten opkomt. Terecht dat het kerstlied zingt: Nu daagt het in het oosten! De Amerikaanse zanger Bob Dylan heeft dit letterlijk opgevat; deze dagen zijn nieuwe concertdata bekend geworden van de bard. In april treedt hij op in Japan. En wat een avonden! De maestro heeft het goed voor elkaar, want hij hoeft niet eens zo gek veel te reizen, getuige zijn touragenda: 4, 5 en 6 april in Tokio, 9 april in Sendai, 11 en 12 april Osaka, 15 april Nagoya, 18, 19, 25 en 26 april weer in Tokio en 28 april in Yokohama.
Die data staan doorgaans vrij gauw al op een site als ExpectingRain.com, waar ik dagelijks mijn portie Dylan-nieuws vandaan pluk. Je wilt toch weten waar zo’n kunstenaar zijn dagen mee vult. In dit geval dus met het vrij plannen van zijn dagen. En zijn fiets weer tour-klaar maken. Want als Dylan iets doet in zijn vrije tijd, en dan vooral als hij meerdere dagen achtereen in één stad staat (zoals straks dus in Tokio), fietst hij veel. Onherkenbaar, met een bivakmuts op. Lekker de stad verkennen.
Japan dus. Budokan staat nog niet vermeld als een locatie. Dat zou natuurlijk nog kunnen. In 1978 gaf Dylan hier een handjevol optredens, die later -eerst op de Japanse, later op de internationale- markt zijn gekomen als ‘Bob Dylan at Budokan’; legendarisch goede optredens. Korte tijd later bekeerde Dylan zich in een hotelkamer in Tucson, Arizona (“Jesus tapped me on the shoulder and said: ‘Bob, why are you resisting Me?’).
Nog vier maanden geduld hebben. Misschien dat we in de tussenliggende tijd wel wat meer te horen krijgen over een vervolg op Shadows In The Night. Of The Bootleg Series, Vol. 13. Want zo is het vaak bij Dylan: you never know.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.