nov
23
2021

Jean-Pierre Schumacher

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De trappist Jean-Pierre Schumacher is zondag op 97-jarige leeftijd in Marokko overleden. De Franse kloosterling werd 15 februari 1924 geboren in Frans-Lotharingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij in de Elzas onder dwang ingelijfd bij de Duitse Werhmacht. Later getuigde hij dat hij kon vermijden dat hij naar het Oostfront werd gezonden, omdat hij kon bewijzen dat hij aan tuberculose leed.
In 1953 werd hij tot priester gewijd en trok naar een trappistenklooster in Bretagne. Vanuit dat klooster werd hij twee jaar na de Algerijnse onafhankelijkheid naar Tibhirine, in het Atlasgebergte gestuurd, om er in 1964 met twee andere monniken uit Timadeuc de plaatselijke trappistengemeenschap te versterken. Uiteindelijk zou hij er meer dan 30 jaar lang verblijven.
Frère Schumacher getuigde in 2019, tijdens een ontmoeting met paus Franciscus, hoe hij bij toeval die dramatische avond in maart 1996 in het Onze-Lieve-Vrouw van de Atlasklooster overleefde, toen een commando van de GIA het klooster binnenviel en er de trappisten ontvoerde. Omdat hij instond voor het gastenkwartier van het trappistenklooster, was hij op het moment van de inval niet bij zijn confraters en wist hij zich te verbergen. Zijn medebroeders werden meegenomen. Ze zijn later teruggevonden, al blijft het tot op vandaag onduidelijk of de zeven monniken, die eind 2018 zalig werden verklaard, door de terroristen van de GIA zelf werden onthoofd. Een Algerijnse militair vertelde immers later aan een Franse onderzoekscommissie dat zij per ongeluk door militairen van het Algerijnse leger werden gedood tijdens een bevrijdingsactie.
De waarheid over de juiste omstandigheden van hun dood zal allicht nooit achterhaald worden. Van de zeven vermoorde trappisten is alleen het hoofd teruggevonden.

Bron: Kerknet.be

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.