jan
12
2020

Jillert Anema

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Jillert Anema is een schaatscoach. Momenteel staat hij onder contract bij Team easyJet (voorheen Clafis Schaatsteam en BAM). Hij kwam dit weekend in opspraak door uitlatingen over de internationale schaatsunie ISU en de Nederlandse schaatsbond KNSB.
De Harlinger zei onder meer: “Het is eigenlijk een verschrikkelijk vak, en het wordt bepaald door mensen die ons ergens naartoe sturen omdat ze dan zelf op de één-na-hoogste verdieping van een groot flatgebouw kunnen zitten, in een hotel waar de bovenste verdieping een stripteaseclub is. Dat vinden ze mooi.”
Over het beleid, en met name de wereldbekerplanning en het gebrek aan publiek bij die wedstrijden zei Anema: “Dan moeten we weer naar Verweggistan. Het zijn klotereizen. We zijn soms meer dan 24 uur onderweg om in één of andere rotstad te komen. En dan moeten we nog van het hotel naar de ijsbaan.”
Met deze uitspraken maakte de man zich niet populair, om het eufemistisch te zeggen. Maar eigenlijk is zo’n figuur wel prettig om erbij te hebben. Kritisch, maar wel van binnenuit. Hij legt de vinger op de zere plek.
Voor buitenstaanders is het lastig te beoordelen of het waar is wat Anema zegt. Maar we voelen aan onze klompen wel aan dat die klotereizen inderdaad weinig met de schaatssport zelf te maken hebben.
Waarom zegt Anema zoiets in het openbaar, en niet intern? Dat laatste weet je niet, want daar zijn we niet bij. Niet-schaatsers hebben zo hun eigen verplichtingen overdag. Maar misschien werkt zo’n publieke opmerking wel als een breekijzer om iets überhaupt bespreekbaar te maken. En om het snel op te lossen, in plaats van ellenlange en zinloze procedures te volgen.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.