nov
07
2017

Joan Baez’ afscheidsconcert

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De Queen of Folk Joan Baez geeft een afscheidsconcert in Nederland. Vrijdag 1 juni 2018 staat ze voor de laatste keer in een Nederlandse concertzaal, voor de gelegenheid Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De show staat in het kader van haar wereldwijde afscheidstournee.
Joan Baez ken ik alleen als ‘vriendin van Bob Dylan’. Zij introduceerde het verlegen mannetje uit Minnesota voor bij het folk-minnend publiek. Baez was ook een beetje verliefd op de jonge Bob. Maar een tegenprestatie gaf Dylan niet aan Baez. Hij liet haar vallen.
Nou, helemaal waar is dat niet. Tijdens de grootse circusachtige Rolling Thunder Revue van Dylan & Friends, 1975/’76, mocht Baez mee op tournee. En zij speelde een rol in de film Renaldo and Clara, die Dylan had geschreven en produceerde en waarin hijzelf de hoofdrol van Renaldo speelde. Sara Dylan, de ‘soon to be ex’-vrouw van Dylan, speelde Clara; Baez nam de rol van Woman in White op zich.
De speelfilm kwam in 1978 op de markt. En flopte. Maar dat zal niet zozeer aan Baez hebben gelegen.
Een paar jaar geleden trad Baez op in de grote zaal van De Oosterpoort, Groningen. In de kleine zaal gaf CCC Inc. een optreden. Jaap van Beusekom vertelde aan ‘zijn’ publiek dat hij ooit Baez had zien optreden. En dat ze van die enorme schoenen droeg. Van het formaat dat de Spice Girls droegen. Bijna tot vervelends toe haalde hij die schoenen van Baez aan.
De naam van Baez is ook een keer gevallen tijdens een Dylan-avond, met mij Dylan-vrienden. Het nummer Oh Sister zou een reactie zijn op Diamonds & Rust van Joan Baez.
Ik heb welgeteld één elpee van Baez: “Farewell, Angelina”, uit 1965, met onder meer Bruce “Mr. Tambourine Man” Langhorne op elektrische gitaar. Behalve het titelnummer, zijn ook de songs Dady, You Been On My Mind, It’s All Over Now, Baby Blue en A Hard Rain’s Gonna Fall van Bob Dylan.
Maar die hits zal Baez na volgend jaar dus niet meer zingen. Niet live voor een groot publiek. Ze neemt afscheid met een Fare Thee Well-tournee. Vaarwel, Angelina.

joan-baez-tour-2018

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.