sep
23
2018

Joaquin Phoenix als The Joker

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De makers van de film The Joker hebben de eerste beelden vrijgegeven waarin hoofdrolspeler Joaquin Phoenix in vol ornaat te zien is als de iconische filmschurk.
Joaquin Phoenix, hij vertolkte in 2005 de rol van Johnny Cash in de film Walk the Line van regisseur James Mangold. J. R. Cash was een goede vriend van Bob Dylan. In 1969 namen ze het liedje Girl From The North Country op voor Dylan’s countryplaat Nashville Skyline. Twee jaar eerder had Dylan de wereld al verrast met het album John Wesley Harding.
Op John Wesley Harding staat het nummer All Along The Watchtower, later vooral bekend geworden in de uitvoering van Jimi Hendrix. There must be some way out of here, Said the joker to the thief, aldus de verteller in Watchtower. Zou Dylan het over zichzelf hebben?
Hij gedroeg zich in ieder geval wel als een joker, toen hij acte de présence gaf op Live Aid ’85. Geflankeerd door de Rolling Stones-gitaristen Keith Richards en Ronnie Wood speelde hij Ballad of Hollis Brown, When the Ship Comes In en Blowin’ in the Wind.
In een onbewaakt ogenblik stelt de ‘stem van de Burgerrechtenbeweging’ voor om een deel van de opbrengst niet naar Ethiopië te sturen, maar daarmee de schulden af te betalen van de Amerikaanse boeren.
Kort voor hij opkwam, werd Dylan geïntroduceerd door acteur Jack Nicholson, die -jawel- The Joker speelde in de film Batman uit 1989 van regisseur Tim Burton.
The Joker wordt nu dus gespeeld door Joaquin Phoenix, nadat eerder al Heath Ledger deze rol op zich nam. Heath Ledger speelde Robbie Clark, een van de Dylan-personages in de Todd Haynes-film I’m Not There uit 2008. Robbie Clark (Heath Ledger) is de getrouwde vader, die het ondanks zijn huwelijkse staat niet kan laten het met andere vrouwen aan te leggen, maar toch oprecht van zijn vrouw en kinderen houdt.
Ik ben er niet, is de filmtitel, gebaseerd op het gelijknamige liedje dat Dylan met The Band opnam in de kelder van Big Pink in 1967. Ik ben er niet, ik ben weg.
Het zou zomaar de joker kunnen zijn.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.