sep
15
2017

Jongeren Boekenweek

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Morgen begint de Jongerenboekenweek. De Literatour duurt tot en met zondag 24 september en heeft als doelgroep de jongeren tussen de 15 en 18 jaar. De bovenbouw van de middelbare scholen, dus. Het is een heuse campagne, inclusief website en een schrijverstournee via verschillende scholen.
Mooi dat dit soort initiatieven worden ondernomen. Lezen is heerlijk, dichtte Willem Wilmink. Zo is dat ook. Je schept een geheel eigen wereld, je verbeeldt een nieuwe omgeving, je kunt je ontspannen in een imaginaire omgeving. En dat kost je geen geld of inspanning, het gebeurt je.
De leeftijdscategorie van 15 tot 18 jaar is een belangrijke periode. Je moet in deze fase van je leven je boekenlijst afwerken, maar je leert dankzij de literatuur iets van de wereld om je heen en iets van jezelf. Literatuur helpt je om de wereld te begrijpen. De scheidslijn tussen literatuur en de wereldgodsdiensten is ook niet heel duidelijk.
Ik las op de middelbare school alles wat los en vast zat. Deels vanwege verveling, maar ook en vooral omdat ik lezen erg leuk vond. Zo las ik onder meer de biografie over Multatuli van Dik van der Meulen, die hier in 2003 de AKO Literatuurprijs voor ontving. Een jaar eerder was hij op deze levensbeschrijving gepromoveerd aan de Universiteit van Leiden.
Lezen, puur genieten. Wie als 15-, 16-, 17- of 18-jarige aanhaakt bij “het boek”, zal hier de rest van zijn leven profijt van hebben. Geloof me maar, ga die uitdaging maar aan.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.